Circus Factory op de Monumentendag. Voor jong én oud.
Circus Factory op de Monumentendag. Voor jong én oud. Foto: Sjaak Veldkamp

Kasteel Doornenburg zet de deuren open

Algemeen

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg doet mee met de Open Monumentendag en opent op zondag 11 september zijn deuren. De 36e editie heeft als landelijk thema duurzaamheid. Naast een gezellig programma op de voorburcht is het kasteel ook gratis te bezoeken. De activiteiten vinden plaats tussen 11.00 en 17.00 uur.

De Doornenburg profileert zich graag als een educatief en gezellig familiekasteel. Jong en oud komen ook nu weer aan hun trekken. Om 11.00 en 15.00 uur is er een gratis rondleiding. De gids neemt de bezoekers met verhalen  mee naar de middeleeuwen. Het aantal aanmeldingen heeft een limiet om bezoekers van de rondleiding voldoende aandacht te kunnen geven. Kans gemist? Niet getreurd, tussen 11.30 uur en 14.30 uur is er een audiotour met vrije inloop. Voor de rondleidingen moet men intekenen op de dag zelf aan de kassa.

Op de voorburcht is vertier. Circus Factory verzorgd een acrobatisch programma waaraan kinderen zelf kunnen deelnemen. De ervaring heeft geleerd dat het circus zelfs volwassenen kan motiveren om zich ‘acrobatisch’ uit te leven. Ridder Wilg komt met zijn zwaard naar De Doornenburg om ter ere van Monumentendag kinderen tot ridder te slaan.

Muziek is van beeldend kunstenaar en zangeres Linda Westera.  Zij is in  2001 afgestudeerd aan het Zwolse conservatorium, richting pop, jazz en zang. De Velpse kunstenaar Aref Damee, met Afghaanse wortels schildert portretten van bezoekers. Het Kunstenaarscollectief de Gelderse Poort laat werk zien van onder andere Hanneke v.d. Berg en Bets Kusters. De Gendtse schrijver Noud Bles geeft een presentatie in de kapel.