Nooit te Ver neemt deel aan Polentocht in Driel

Algemeen

HUISSEN - De leden van de Huissense wandelsportvereniging Nooit te Ver nemen ook dit jaar weer deel aan de Polentocht in Driel, die dit jaar op zaterdag 10 september op hun programma staat. 

Met deze tocht worden de mannen van de Eerste Poolse onafhankelijke Parachutisten Brigade onder beval van Generaal Majoor Stanislaw Sosabowski herdacht die in september 1944 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, voor onze vrijheid vochten aan de oevers van de Rijn.
Aanvankelijk was deze brigade bedoeld om ingezet te worden bij de bevrijding van Warschau. Helaas hebben vele leden van deze brigade Polen niet meer gezien, omdat de plannen werden gewijzigd en zij werden ingezet in de bevrijdingsactie van Market Garden. De Drielse wandeltocht traditie startte in 1946 voor de eerste maal.  

De wandeltocht loopt via verschillende routes langs de Rijn. Daar waar de geallieerden een hevige strijd hebben geleverd met de Duitse onderdrukkers. Er zijn vier routes te wandelen, namelijk 6, 10, 15 en 25 km. De starttijden variĆ«ren. De deelnemers aan de 15 en 25 km kunnen starten vanaf 07.30 uur.  De start van de 10 km is vanaf half 10 en van de 6 km vanaf 10.00 uur. Enkele routes maken gebruik van de oversteek van de Rijn met het plaatselijke veerpontje. 

Op de routes zijn verschillende herdenkingsmonumenten geplaatst. De organisatie is in handen van de gymnastiekvereniging Luctor et Emergo. Startplaats: Hofplein 1 in te Driel. De leden worden verzocht zoveel mogelijk met eigen vervoer naar Driel te gaan. Dat houdt in dat de meeste sportieve wandelaars worden uitgedaagd de fiets als vervoermiddel te gebruiken.