Het pand van ’t Blauwe Huukske (rechts) wordt afgekoppeld van IKC de Doornick. (foto: Sjaak Veldkamp)
Het pand van ’t Blauwe Huukske (rechts) wordt afgekoppeld van IKC de Doornick. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Verhuizing ’t Blauwe Huukske Doornenburg van de baan

DOORNENBURG - De sloop en nieuwbouw van IKC De Doornick heeft geen gevolgen voor de gymzaal en ’t Blauwe Huukske. Het college heeft besloten om beide voorzieningen in Doornenburg te behouden en geeft duidelijkheid voor de nieuwbouw. Het ontwerp en de bouwplanning zijn nog niet rond.

De gymzaal is in 2018 nog gerenoveerd en hoeft in het kader van de nieuwbouw niet aangepast te worden. Anders ligt het voor de voormalige bibliotheek ’t Blauwe Huukske, gebouwd in 2006. Het wordt nu gebruikt door Stichting Leefbaar Doornenburg (SDL). De hamvraag was of die gehandhaafd moet blijven. Aanvankelijk dacht de gemeente aan slopen. “Afgelopen periode is verkend of alle activiteiten van SLD op termijn verplaatst zouden kunnen worden naar Ontmoetingscentrum Doornenburg.” Conclusie is dat dit voor een aantal activiteiten niet mogelijk is. De wens van SDL was om in ’t Blauwe Huukske te kunnen blijven. Ze worden hierin gesteund door het ontmoetingscentrum die zegt geen alternatief te kunnen bieden voor vooral hout- en steenbewerking die stof en herrie veroorzaken.

t Blauwe Huukske maakt samen met doe- en leefboerderij De Minkhof in Bemmel deel uit van de pilot algemene ontmoeting voor ouderen. Samen hebben ze op de dinsdag voor ouderen hout- en steenbewerking op het programma staan. En dat ligt bij het college gevoelig. “De activiteiten die SLD ontplooit dragen bij aan de leefbaarheid van Doornenburg en geven een bijdrage aan een zinvolle daginvulling voor ouderen.” Ook IKC De Doornick is sterk voorstander van behoud. Samen met SLD organiseert het IKC activiteiten die zowel ouderen als de kinderen aanspreken.

De nog te kiezen architect moet aan de slag met het ontwerp voor het nieuwe IKC De Doornick. Duidelijk is dat de gewijzigde plannen van het college het totale prijskaartje met nog onbekende cijfers gaat opschroeven. ‘t Blauwe Huukske heeft geen eigen nutsvoorzieningen en is fysiek verbonden aan IKC De Doornick. Dit vraagt aandacht voor aanpassingen van de gevels, aansluitingen van gas, elektra en water. De kosten moeten nog onderzocht worden.