Benoeming G.J. van Olst tot buitengewoon lid op 15 juni 1912.
Benoeming G.J. van Olst tot buitengewoon lid op 15 juni 1912. Foto: Collectie M.J.C.A. Breunissen - van Olst

De Romeinse munten van G.J. van Olst, buitengewoon lid

Algemeen

BEMMEL - In het artikel ‘De Romeinse munten van G.J. van Olst, buitengewoon lid’ gepubliceerd in De Beeldenaar van september/oktober 2022 beschrijft Paul Oostervink, hoe de 35-jarige Gerardus Johannes van Olst (1877-1958) uit Ressen zich aanmeldt in 1912 als lid van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Munt- en Penningkunde met als verzamelgebied Romeinse munten. 

Als bewijs van het lidmaatschap wordt op 15 juni 1912 aan Van Olst een “oorkonde” uitgereikt van zijn benoeming tot buitengewoon lid van dit Genootschap. In 1958 verkoopt Van Olst zijn Romeinse collectie aan de Gelderse Archaeologische Stichting (GAS). 

De determinatie van deze collectie is op professionele wijze gedaan door co-auteur Rob Reijnen, medewerker van het PAN. Hij heeft ook de foto’s van de munten uit de GAS-collectie verzorgd. Het is helaas niet mogelijk om aan te geven, welke munten in Ressen zijn gevonden en welke door hem zijn aangekocht.
Voor de Tweede Wereldoorlog liet Van Olst zich namelijk een keer per jaar per taxi van Ressen naar Amsterdam rijden om vervolgens bij een munthandelaar munten te kopen. Gelet op de verscheidenheid aan munten en muntplaatsen heeft hij zo veel munten aan de collectie toegevoegd.

Aan Marietje Breunissen-van Olst - de dochter van G.J. van Olst - en het bestuur van de Historische Kring Bemmel (HKB) bood de auteur een exemplaar van het artikel aan. Een speciale versie van het artikel is te lezen in het septembernummer van het kringblad van de HKB. Losse exemplaren zijn tegen vergoeding verkrijgbaar bij de HKB.