Aandacht voor de tragiek van 17 september 1944.
Aandacht voor de tragiek van 17 september 1944. Foto: Martien van Hemmen

Vier herdenkingstochten in Airborne Region

Algemeen

HUISSEN - In de komende tijd starten de activiteiten in de Airborne Region. Belangstellenden kunnen nader kennis maken met het verhaal van de Operatie Market Garden. Er zijn vier herdenkingstochten waaronder de Exoduswandeltocht, die men op een zelfgekozen moment langs WOII markeringen leidt. Digitaal kan men tot 2 oktober inschrijven op wandel.nl of www.exodushuissen.nl.

Onderdeel van de herdenkingen vormt de aandacht voor het leed dat de mislukte Operatie Market Garden de burgers ten deel viel. Op 15 september zal in Arnhem monument ‘Vlucht’ worden onthuld. Het is in tijdslijn laat, maar gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld nooit te laat.

Het Looveer in Huissen werd op de dag dat de slag begon - 17 september 1944 - vreselijk getroffen door nota bene geallieerd vuur. Er vielen maar liefst 23 burgerslachtoffers.
Ook op de komende 17 september zal bij het monument zonder bijzondere ceremonie een bloemstuk gelegd worden.Ook zal net als elders in Huissen de nationale vlag half stok hangen.

Het falen van Market Garden had een olievlekeffect op het slagveld in de regio. Alle kernen werden zwaar getroffen en de trieste climax werd gevormd door bombardementen op 2 oktober op zowel Doornenburg als Huissen. Velen lieten ook hierbij het leven.
Op zondag 2 oktober vindt een herdenking met Stille Tocht plaats in Huissen. De aanvang is  rond 13.00 uur. De ingetogen herdenking zal circa een uur duren, inclusief de Stille Tocht. Na afloop kan men een moment elkaar ontmoeten in ‘t Convent.