Foto:Sjaak Veldkamp
Foto:Sjaak Veldkamp Foto: Sjaak Veldkamp

Appelplukdag en koeien kijken bij boerderij de Geer

De allerlekkerste appel pluk je zelf

GENDT - Pluk zelf en proef de frisse appels in de boomgaard en laat je aangenaam vermaken op de boerderij. De ingrediënten van de Landelijke Appelplukdag van boerderij De Geer in Gendt. Van jong tot oud, iedereen is welkom. De boerderij zet zijn deuren op. Echt leuk om samen met je kinderen te komen, zegt de familie Roelofsen. Zoon Jordi leidt de bezoekers door de koeienstal met melkrobots. De Appelplukdag is van 10.00 tot 16.00 uur zaterdag 17 september.

Een bezoek aan de boomgaard is voor de jongsten een ervaring. Het begint al met een rit in het appeltreintje naar de plek van bestemming. Het plukken vraagt handigheid, wordt tijdens de instructie duidelijk. ‘Niet trekken maar de steel van de tak draaien’. Maar bovenal is het plukplezier, al lukt het niet de appel van de tak te halen zoals een fruitplukker het doet. Er is keus uit verschillende rassen.

Op het boerenerf staan wat kramen. Onder de grote notenboom is een terras met drinken, ijs en hamburgers. Voor de kinderen komt de Gele Knutselbus van Tanja uit Gendt. Clown Klick komt naar de boerderij om kinderen te laten lachen om zijn gekste capriolen.

Door discussies over het halen van de wettelijke stikstofnorm, dreigt de agrarische sector in de verdomhoek te komen. “De Landelijke Appelplukdagen is een mooie gelegenheid om ons werk te laten zien.” Peter en Yvonne Roelofsen hebben een gemengd bedrijf met fruitbomen, varkens, koeien en een boerderijwinkel. Jordi is afgestudeerd en richt zich op de koeien. “Onze tachtig koeien verzorgen is mijn grootste passie. En dat wil ik bij de mensen graag overbrengen. Een bezoek kan leerzaam zijn.” Campina is aanwezig met promotie.