Ineke Visser, Voorzitter Landelijk Expertisecentrum voor Sterven
Ineke Visser, Voorzitter Landelijk Expertisecentrum voor Sterven Foto:

Ineke Visser (voorheen Koedam): ‘Mijn grootste lessen heb ik geleerd in het hospice’

Voorzitter landelijk expertisecentrum sterven te gast in Funeraire Salon

HUISSEN - Ineke Visser is de eerste gast van het nieuwe seizoen in de Funeraire Salon van Tumulus Uitvaart. Als deskundige op het gebied van levenseinde-ervaringen, geeft Ineke Visser donderdag 29 september om 19.30 een lezing in de Funeraire Salon, georganiseerd door Tumulus Uitvaart. Visser vertelt in haar lezing over de gelaagdheid van het stervensproces en wat orgaandonatie betekent.

Deze eerste lezing van het seizoen 2022-2023 wordt gehouden in de aula van het Dominicanenklooster in Huissen (derde verdieping, rolstoel-toegankelijk). Ingang aan de Stadswal en de toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Wilt u zich voor deze avond aanmelden? Dat kan door een mail te sturen aan info@tumulus.nl of telefonisch via: 026 3258440.

Sterven is intens leven

“Mijn grootste lessen heb ik geleerd in het hospice, in de nabijheid van mensen op de grens van leven en dood”, zegt Visser. Ze heeft jarenlang als vrijwilliger en later als coördinator in een hospice gewerkt. En ze is auteur van verschillende boeken over sterven. Visser is initiatiefnemer van het Landelijk Expertisecentrum voor Sterven.
Visser: “Sterven is een autonoom proces. Het is iets wat aan ons gebeurt. We kunnen het niet regisseren. Het is een gelaagd proces. Naast het fysieke proces gebeurt er veel op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Sterven is intens leven. Mensen keren naar binnen, de buitenwereld wordt kleiner en de binnenwereld groter”.

Muziek

De avond wordt muzikaal opgeluisterd door jong talent uit Huissen: Tinka Gerritsen (zang en gitaar). Na de lezing is er alle tijd en ruimte voor vragen en eigen ervaringen en sluiten we af met een hapje en een drankje.

Programma nieuw seizoen Funeraire Salon

De Funeraire Salon van Tumulus Uitvaart biedt dit seizoen nog drie donderdagavonden met bijzondere en uiteenlopende gasten op het gebied van rouw en verlies.

Noteert u vast:

-10 november: Thanatopraxeur (lichte balseming) en opleider overleden verzorging Paula Swinkels over het geven van de laatste zorg en de verschillende manieren van opbaren.

-16 februari: Zuster Astrid Broeders, verpleegkundige in het Hospice Rozenheuvel (Rozendaal) vertelt over het leven en werken in het hospice. En over hoe zij met kleine aanpassingen de kwaliteit van het leven van de stervende probeert te verbeteren.

-1 juni: Theatergroep De Kunst van het rouwen: voorstelling met de veelzeggende titel “Dan neem je toch gewoon een hond?”

Wie belangstelling heeft voor één of meer lezingen, graag van tevoren aanmelden in verband met beperkte plaatsen. Aanmelden via mailadres info@tumulus.nl of 026 3258440.