Science-en Cultuurtalent 2022 Sofia en Elsi bij Talento Metissimo's Science en Cultuurplein. (foto: G.J. Wortel)
Science-en Cultuurtalent 2022 Sofia en Elsi bij Talento Metissimo's Science en Cultuurplein. (foto: G.J. Wortel) Foto: G.J. Wortel

Jong talent scoort op Science- en Cultuurplein

LINGEWAARD - Zaterdagmiddag 27 augustus was een fijne zomerse dag. Als opening van het nieuwe educatiejaar was er voor jeugdigen bij Talento Metissimo de jaarlijkse Science en Cultuurspeurtocht. 

In de pauze gaf KNSB schaaktrainer Rob met medewerking van Jerry een mooi opgezette schaakclinic met onder andere het Bemmelse Groenschaak. Tot slot volgde een verrassende speurtocht-ontknoping.

Na de opening en uitleg startten de leerlingen om half twee in teams van twee personen met de S & C speurtocht. Tot in de reservetijd werd ijverig doorgedacht. Knap! Er was uitgebreid aandacht voor de flora en fauna van d'Oeverplas en kaalkappen. 

Qua speurtocht-determinatie waren de Kikkers, Salamanders, IJsvogels, Witte Wolluis en Lotusklaver het aperatiefje... Dit zesde jaar stond de Gele Morgenster in het middelpunt (Tragopogon pratensis subsp. pratensis uit het glanshaver grasland). Praatvoer genoeg onder de parasol over de windbloem met haar giga giga paraplu-vrucht-pluizen. Prachtig primitief wir-war spinselrag onder de mini-microscopen.  

In onder andere 'natuurgetrouw tekenen' scoorden de jongsten het hoogst. De practica t.b.v. behoud Water- en Oeverwacht waren honderd procent succesvol, nieuwe codes & carriers werden voor circa vijftig procent 'herkend'. Vakantieverhalen bleken inspirerend voor de tell- and thinkstories. 

Tot slot volgde de prijsuitreiking op het Klaveron met Lotusbloempje(s). De Science & Cultuurtalenten van 2022 waren onverwacht de twee jongste deelnemers: Sofia (7) en Elsi (4) uit Nijmegen. Een dikke proficiat met welverdiend groen icoon was er voor alle deelnemers!  Wordt vervolgd!  Zie: www. TalentoMetissimo.nl.