Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld:

De groeibriljantjes…

Even tuffen in Huissen werkt bij mij als een feestje. Zoals op die zwoele zomeravond. Dit keer tuf ik vanaf de Binnendijk op de Zilverkamp langs de prachtige hoogstam kersenboomgaard richting centrum. De kathedraal van monumentale platanen, aan de Korte Loostraat, is een bijzonder moment. Vanuit de fietstunnel aldaar (met die prachtige kindertekeningen in graffitistijl) tuf ik het Historisch Stadsovaal binnen: het 'Stadje van Plezier'. 

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

Steevast werp ik dan een blik op de onlangs zo fraai gerestaureerde muurresten van de middeleeuwse Arnhemse Poort. Dit pareltje is een rijksmonument. Die status zegt genoeg over de bijzondere historie van deze plek. Met de muurresten, de poortwachter, de drie perenbomen in 'dwerg-formaat' en een haagje van zuurbes verweven met klimop in een groen tapijt van gras is het de trots van het Zwanestadje. Een lust voor het oog. 

Dit keer moest ik wel even knipperen met mijn ogen. Zag ik het goed op die zwoele zomeravond? Op de plaats waar tijdens de feestelijke opening van de gerestaureerde muurresten een middeleeuwse 'generaal van de gilden' de scepter zwaaide daar, op die kloostermoppen, was een groep kleurrijke gasten neergestreken. 

Mijn bezoekje aan het Stadsovaal kreeg hiermee een (rare) wending. Hoewel niet gepast in deze situatie (en wat mij betreft ook een éénmalig statement) kon ik een glimlach niet onderdrukken. In het beschreven decor creëerden zij, zonder enige schroom, een gezellig tafereeltje in het 'Stadje van Plezier'. Dit tafereeltje met die spontane en kleurrijke impressie deed me denken aan het impressionisme met kunstschilders zoals Monet en Renoir in de hoofdrol. 

Prachtige ingrediënten en een buitenkansje ook voor een fotoshoot voor mijn rubriekje 'Huissen in Tekstbeeld' in deze krant. Zeg maar, bij de tekst een fotoimpressie van de middeleeuwse muurresten van de Arnhemse Poort met het verhaal van het verleden verweven met het tafereeltje van het heden en ook naar de toekomst. De toekomst van de kleurrijke gasten, de groeibriljantjes...