IKC Pius X leerlingen blij met diploma.
IKC Pius X leerlingen blij met diploma.

Schooltuindiploma voor leerlingen van groep 6 IKC Pius X

Algemeen

BEMMEL - Een feestelijke aankleding van de Veldschuur, tafels met bloemen, schalen met groentehapjes en allerlei soorten kruidenthee. Het seizoen zit erop en dat moet worden gevierd. Iedereen is uitgelaten en heeft een goed gevoel over de 25 bijeenkomsten.

Directeur Roderick Kemper zit bij een van de groepjes te luisteren naar de Tops en Tips van de kinderen. Veel hoefde hij niet te doen, want ook zijn groepje had een eigen voorzitter en notulist gekozen. Waardering was er voor de leuke lesjes, de samenwerking in groepjes, het wekelijks proeven en de betrokkenheid van de vrijwilligers. De Tips waren ook niet mis te verstaan: een tweede waterput, meer kapstokken en een betere regeling voor het vervoer van de oogst en… Jan gaat ook de groentebakken op school doen. 

Eén hoogtepunt is het interview van meester Bas: Wat weet hij eigenlijk van tuinieren? Het valt mee. Hij haalt 2½ punt van de 4 en strandt bij de vraag: Steekt niet, leeft alleen en zorgt voor bestuiving! De kinderen scanderen uiteindelijk: De solitaire bij! 

Dan komt Maartje Krüse-van Helmond binnen, de bestuursvoorzitter van stichting De Linge. Ze heeft lovende woorden voor Lingewaard Natuurlijk en haar vrijwilligers, feliciteert de kinderen met hun diploma na toch wel veel gezwoeg, en memoreert dat ze hard hebben gewerkt en… veel geleerd. Samen met de vrijwilligers deelt ze de diploma’s uit.

Ten slotte. Voor het moment van de groepsfoto heeft meester Bas nog een klein, maar bijzonder leuk aandenken: een bijenhotel met in de pijpjes van elk kind een briefje met een blijde boodschap. (Jan de Moor)