Leo van Wissen.
Leo van Wissen. Foto: Leo van Wissen

Bevolking 2050 in beeld: drukker, diverser en dubbelgrijs

Algemeen

BEMMEL - Na de eerste geanimeerde bijeenkomst in oktober vindt op maandagavond 21 november de tweede lezing uit de cyclus 2022-2023 van de Kinkelacademie plaats. Deze keer over de bevolking van Nederland: zal deze toe- of afnemen de komende tientallen jaren? 

En komt dat dan vooral door migratie of door geboorte en sterfte? Verandert de levensverwachting? Stijgt of daalt het gemiddeld kindertal? Zullen we meer of minder mensen krijgen die we tot de beroepsbevolking kunnen rekenen? Wat betekent dubbele vergrijzing? Komen er meer of minder huishoudens in Nederland?

En voert de Nederlandse regering eigenlijk een gericht bevolkingsbeleid? In 2020 verscheen het rapport “Bevolking 2050 in beeld. Drukker, diverser en dubbelgrijs”. We hebben Prof. dr. Leo van Wissen bereid gevonden ons in te wijden in de in dat rapport geschetste bevolkingsprognoses. Van Wissen is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker en was directeur van het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut). Als demograaf een echte deskundige op het gebied van de omvang en samenstelling van de Nederlandse bevolking, iemand die de cijfers voor ons kan laten leven.

Iedereen is welkom in De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Zaal open om 19.30 uur en aanvang van de lezing om 20.00 uur. Kaartjes kosten 12,50 euro, inclusief koffie/thee vooraf. Ze zijn te verkrijgen op www.dekinkel.nl of bij boekhandel De Toren van Bemmel.