Duits-joodse arts Alfred Behrendt.
Duits-joodse arts Alfred Behrendt. Foto: HKH

Lezing over Duits-joodse arts die Huissense vrouwen hielp

Algemeen

HUISSEN - Een aantal Huissense vrouwen kwam in 1944 in Otterlo in een Rode Kruis kraamkliniek terecht (dienstgebouw van het jachthuis Sint-Hubertus). In de kliniek was de Joods-Duitse arts Alfred Behrendt werkzaam. De eerdergenoemde dames waren net bevallen of stonden op het punt van bevallen. Kort tevoren waren ze gedwongen om te evacueren uit Huissen. 

De arts Alfred Behrendt was in september 1944 uit Arnhem gevlucht. Zijn dagboek werd pas in 2018 ontdekt. Daarin zijn onder andere zijn belevenissen in de Rode Kruiskliniek te lezen. Namen van Huissense baby’s die in het dagboek van de Duits-Joodse arts Alfred Behrendt genoemd worden zijn: Gerarda A.M. Sluiter, Wijnandus M.G.J.H. Dieks (Dicks), Elisabeth J.M. Sluiter, Theodora J. Straatman, Catharina J.C. Gerritsen en Hendrikus T.J.M. Jansen. Overigens is het de vraag of de lijst compleet is.

Op basis van dat dagboek én archief- en literatuuronderzoek publiceerden Jenneken Hiensch en Paul van Lunteren het boek “uit Nood geboren”, waarin het leven en vooral de rol van de Joodse arts Alfred Behrendt is beschreven. De twee hierboven genoemde schrijvers geven op woensdag 9 november een lezing over deze Duits-Joodse arts.

Het aanvangstijdstip van de lezing op 9 november is 20.30 uur; de lezing wordt verzorgd door de Historische Kring Huessen. De toegang is vrij en vindt plaats in De Buitenpoort aan de Helmichstraat in Huissen. Voorafgaand aan de lezing begint om 19.30 uur de najaarsvergadering van de Historische Kring Huessen