De bibliotheek op IKC De Tichelaar in Gendt. Het aantal schoolbibliotheken wil het college in de gemeente verder uitbreiden. (foto: Sjaak Veldkamp)
De bibliotheek op IKC De Tichelaar in Gendt. Het aantal schoolbibliotheken wil het college in de gemeente verder uitbreiden. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Financiële positie van Lingewaard staat onder druk

LINGEWAARD - De effecten van de oorlog in Oekraïne hebben hun weerslag op het huishoudboekje van burgers. Ook Lingewaard gaat pijn voelen. De financiële positie in de begroting staat onder druk. Het zijn onzekere tijden, zegt het college. Cadeautjes uitdelen is er niet bij. Er komt een flinke terugval. 

“Dat vraagt van ons als gemeente terughoudendheid in deze onzekere tijden. Het is, juist nu, niet opportuun om grote investeringsrisico’s te nemen.” Bezuinigingen zijn (nog) niet aan de orde, maar er hangt een kille begrotingssfeer van ambitie, uitdaging, zorg, verwachting en prijsstijging. Donderdag 3 en 10 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2023. De politieke speelruimte in het debat lijkt nihil. De gemeentelijke belastingen gaan in ieder geval met een prijsindex van 1,9 procent omhoog.

Afgelopen mei heeft het college de ambities aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Toen was het al niet hosanna. Maatschappelijke opgaven, zoals onderwijshuisvesting, accommodaties en mobiliteit vragen in de komende jaren extra investeringen. De druk is extra opgevoerd door de noodzakelijke huisvesting van erkende vluchtelingen, de vergrijzingen van het ambtelijke apparaat en tegelijkertijd krapte op de arbeidsmarkt. Binnen het Sociaal Domein staat de gemeente blijvend voor grote ‘’inhoudelijke’ en financieel uitdagingen. “In de komende periode moeten we keuzes maken om binnen de begroting ruimte te vinden om deze investeringen te kunnen doen.”

De begroting 2023 telt 141 pagina's. Sport, cultuur en recreatie is een onderdeel. Hier zijn geen nadelige gevolgen, maar ook geen nieuwe plannen. Het college gaat bedachtzaam in op de vraag, ‘wat willen we bereiken?' Lingewaard gaat bijvoorbeeld Fort Pannerden ondersteunen door meer bezoekers binnen te halen. De bibliotheken zijn in beeld door servicepunten uit te breiden op het gebied van taal en digitale vaardigheden. "We breiden het aantal bibliotheken op school verder uit en intensiveren de samenwerking met alle basisscholen in Lingewaard.”

Voor behoud van groen als buffer tussen Arnhem en Nijmegen wil het college vanaf 2023 per geboren kind één boom planten.