Anja met haar moeder.
Anja met haar moeder. Foto: uit eigen archief Anja

Anja: ‘Het zijn van mantelzorger ervaar ik als een zware taak’

Algemeen

LINGEWAARD - Op 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Een goed moment om stil te staan bij alle mantelzorgers, in het bijzonder in onze gemeente. Anja Verkuil uit Gendt is mantelzorger voor zowel haar moeder als vader, die inmiddels is overleden.

“Mijn moeder heeft Alzheimer. Sinds kort woont ze in een zorgappartement in Bemmel. Ik bezoek haar om haar was en boodschappen te doen en regel haar bankzaken. Ook regel ik haar vervoer.

Toen mijn vader overleed, begon ook mijn moeder qua gezondheid te verslechteren. Het begon ermee dat ze drie keer achter elkaar dingen ging vertellen en vergat. Inmiddels is het zo dat ze niet meer zo goed kan lezen en schrijven. Ze heeft geen idee van tijd, dus ze staat vaak om half twee ’s nachts aangekleed naast haar bed. Ze weet ook niet meer hoe ze moet telefoneren. Dat laatste maakt dat de zorg voor mij nu lichter is geworden, omdat ze me niet meer elke keer belt waar ik blijf. Mijn grootste zorg nu, is dat ze ongeremd gedrag vertoont.

Het zijn van mantelzorger ervaar ik als zwaar. Je moet durven om hulp te vragen. Gelukkig heeft SWL een wandelmaatje geregeld, zit ik bij een gymclubje en volg ik een cursus voor mantelzorgers. Dat geeft veel steun. Wil je als mantelzorger goed voor een ander kunnen zorgen, zorg dan ook goed voor jezelf!” 

Herkenbaar verhaal? Kom naar de Zorgmarkt op 10 november van 15.00-19.00 uur in het Dorpshuis in Angeren en meld je bij het Steunpunt Mantelzorg via 06 22933258.