Onlangs werd het graf in het kader van Allerheiligen gezegend.
Onlangs werd het graf in het kader van Allerheiligen gezegend. Foto: Stichting Gedenkpark

Een graf dat verwijst naar moed

Algemeen

HUISSEN - Onlangs werd de zoektocht naar een bijzonder graf beloond. Gezocht werd naar Maria Willemsen, die in november 1955 overleed.

Maria was een moedige vrouw.Tijdens de oorlog bood zij onderdak aan enige Joodse kinderen. Eén van hen was baby en werd in een koffertje gebracht op het onderduikadres in Velp. Er ontstond een innige band tussen kind en de onderduikmoeder.Vlak vóór de bevrijding verloor zij als gevolg van oorlogsgeweld haar eveneens moedige echtgenoot.

Na de oorlog werd het kindje verenigd met de eigen ouders in Amsterdam.Dat was het joodse echtpaar Soetendorp.Het kindje, bekend als rabbijn Soetendorp, heeft altijd een gevoel van warmte behouden voor zijn onderduikouders. In het bijzonder voor Moeke, de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige moedige Ria Willemsen.
In 2016 werd door de Israëlische ambassadeur postuum de Yad Vashem onderscheiding toegekend aan de beide redders.

Nu bekend is, dat Moeke Ria, begraven lgt op het Gedenkpark in Huissen komt rabbijn Soetendorp alsnog naar het graf.
Het is geen imposant marmeren graf, maar passend bij eenvoud. Vrijwilligers van de BIG hebben het opgeknapt en er is een plaquette aangebracht.

Op 10 november wordt met een klein gezelschap aldaar stil gestaan bij de door Mieke getoonde moed. In de kapel van het Dominicanenklooster zal in de middag door de rabbijn een relaas worden verzorgd voor de jeugd. Scholieren van het OBC, Het Sterrenbos en De Abacus zullen hierbij aanwezig zijn. 

De activiteit staat in het teken van niet-wegkijken en het respect. In zeer beperkte mate kan een belangstellende nog aangeven graag aanwezig te willen zijn. Dat kan via de site exodushuissen.nl. Daarna volgt de reactie.