Van steenovenhut tot Jotihut, een impressie. (foto: Scouting Dannenburcht Huissen-Stad)
Van steenovenhut tot Jotihut, een impressie. (foto: Scouting Dannenburcht Huissen-Stad) Foto: Scouting Dannenburcht Huissen-Stad

Van steenovenhut tot Jotihunt -

85 jaar Scouting in Huissen-Stad (1936-2021)

HUISSEN - Van steenovenhut tot Jotihunt - 85 jaar Scouting in Huissen-Stad (1936-2021). Onder deze titel verschijnt een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van de Scouting in Huissen-Stad. De auteurs schetsen in het meer dan 160 pagina’s tellende boek het wel en wee van de Mbaga- en van de Jacintagroep.

Omdat de Scouting deel uitmaakt van de Huissense gemeenschap, komt ook de geschiedenis van Huissen zelf aan bod. Zoals de Verkennerij tijdens de economische crisis van de jaren dertig. In 1941 werd de Verkennerij door de Duitse bezetters verboden. Illegaal werd het spel voortgezet. Ook beschrijft het boek het onbaatzuchtig en heldhaftig optreden van een aantal Verkenners in het najaar van 1944.

Na de Tweede Wereldoorlog werd begonnen met de wederopbouw van de zwaar getroffen gemeente. Zowel voor de jongensgroep Mbaga als voor de meisjesgroep Jacinta begon toen een zwerftocht langs allerlei onderkomens. Mbaga kreeg uiteindelijk in 1965 een eigen hoofdkwartier aan de Kloosterlaan. De Dannenburcht ging later ook aan de leden van Jacinta onderdak bieden.

De naoorlogse maatschappelijke ontwikkelingen hadden hun weerslag op het spel van verkennen. De invloed van de kerk verdween geleidelijk. Koken boven kampvuur werd koken op een gasstel. Vanaf de eeuwwisseling zorgt de digitalisering voor verdere ontwikkeling van het spel. Tegenwoordig is een kampterrein zonder stroom ondenkbaar. Want waar moeten anders de telefoons worden opgeladen? De computer leidde tot de deelname aan de jaarlijkse Jotihunt in oktober. De Huissense Scouts strijden samen met andere Scoutingroepen uit Gelderland om de eerste plaats. Het boek beschrijft zowel de 'oude' als 'nieuwe' geschiedenis van Scouting in Huissen. Zodat zowel jong als oud zich in het boek kunnen herkennen. Daarnaast is er aandacht voor de Scoutingband en De Korte Boks; de carnavalstak van de vereniging.

Uit het verenigingsarchief met zo’n 15.000 foto’s, kregen meer  dan 400 foto’s een plekje in het boek.  Dankzij alle groepsfoto’s zullen veel (oud-)leden zichzelf terugvinden in het boek.

De prijs van het rijk geïllustreerde en fraai vorm gegeven boek is 19,95 euro te bestellen via www.scoutingdannenburcht.nl.

Op 19 november 2022 om 11:00 uur is de boekpresentatie in Hoofdkwartier De Dannenburcht. "Van 13:00 tot 16:00 uur kunt u het boek ter plekke kopen, uw bestelde exemplaar ophalen en het boek laten signeren. Daarna is het boek verkrijgbaar bij Stadsmuseum de Hof van Hessen, Foto Van Eimeren en Kapsalon Hendriksen. Laten bezorgen kan ook. Buiten Huissen worden hiervoor wel portokosten in rekening gebracht."