Notaris François van Schaik bij het Alzheimer Café Lingewaard.
Notaris François van Schaik bij het Alzheimer Café Lingewaard. Foto: Ruud Viëtor

Wet- en regelgeving bij dementie

Algemeen

HUISSEN - Woensdagavond 9 november informeerde notaris François van Schaik uit Bemmel de bezoekers van het Alzheimer Café Lingewaard onder andere over levenstestament, volmacht en bewindvoering.

De nadruk van deze drukbezochte bijeenkomst in de Zandse Kerk in Huissen lag op: “Hoe houd ik de eigen regie als ik bijvoorbeeld dementie krijg. Stel dat je wilsonbekwaam wordt en je hebt niets geregeld, dan moeten je partner of je kinderen via de rechter zaken voor elkaar zien te krijgen. Hoe geruststellend is het als je zaken hebt vastgelegd in een levenstestament en een vertrouwd persoon hebt gemachtigd om voor jou op financieel en/of medisch gebied zaken te regelen. Met een levenstestament kun je de regie over je leven zo goed mogelijk in eigen handen houden, juist als je dat fysiek of mentaal niet meer kunt.”

De notaris had een goed en zeer duidelijk verhaal. Hij vertelde over de juridische gevolgen van wilsonbekwaamheid en de wettelijke ‘oplossingen’ die daarvoor zijn. Bezoekers kregen ruim de gelegenheid om vragen te stellen en dat waren er velen. Elke situatie is echter verschillend. Je kunt altijd een gratis adviesgesprek aanvragen bij de notaris om je persoonlijke situatie te laten beoordelen. Dit kan misverstanden voorkomen en veel kosten besparen in de toekomst.

Het volgende Alzheimer Café Lingewaard is op 14 december in de Zandse Kerk in Huissen en gaat over Muziektherapie: een medicijn bij dementie. De toegang is gratis.