Rabbijn Soetendorp en jeugd ontmoeten elkaar in het thema Respect.
Rabbijn Soetendorp en jeugd ontmoeten elkaar in het thema Respect. Foto: Stichting Gedenkpark/Exoduscomité

Rabbijn Soetendorp leidt Respectmeeting

Algemeen

HUISSEN - Op 10 november bracht de landelijk bekende Rabbijn Abraham Soetendorp een bezoek aan Lingewaard. Tijdens Tweede Wereldoorlog in 1943 werd hij - toen 3 maanden oud - in een koffertje afgegeven bij een onderduikadres in Velp.

De onderduikvader werd vlak vóór het einde van de oorlog dodelijk getroffen door een granaat.Het moet een bijna ondraaglijke periode zijn geweest voor de onderduikmoeder Ria Willemsen.
Met Bobby - de Bram’s tijdelijke naam - was een hechte band ontstaan. Na de oorlog werd het kind weer opgehaald door de echte ouders die de jodenvervolging hadden overleefd. De band met Ria is altijd onbeschrijflijk gebleven. Dit ligt al besloten in de aanroep ‘Moeke’ die de rabbijn overal ter wereld voor haar blijft gebruiken.

Moeke heeft haar laatste rustplaats gevonden op de begraafplaats Huissen Stad. Er werd een indrukwekkend bezoek gebracht aan de graven van de onderduikouders in Velp en Huissen.

De Rabbijn is één van de initiatiefnemers van de Week van Respect. In dat kader vond in de kapel van het Dominicanenklooster een unieke bijeenkomst plaats voor de jeugd.Het thema Respect stond centraal ingegeven door de ervaring en visie van de rabbijn. En wat wist hij harten en verstand te raken! De bijna honderd jeugdigen waren open en de rabbijn was in zijn opperste doen. Het was een leerzame positieve middag.

Met dank aan het Sterrenbos, de Abacus en OBC Bemmel. Stichting Gedenkpark, het bijzondere klooster, de gemeente en het Exoduscomité werkten geolied samen. De afstemming met de vrijwilligers uit Velp was voorbeeldig. De tragiek uit WOII kreeg op 10 november een verbindende en positieve respectvolle invulling.