De perscontainer met een kleine klep is het alternatief voor zeecontainers die wel grote dozen kon hebben. (foto: Sjaak Veldkamp)
De perscontainer met een kleine klep is het alternatief voor zeecontainers die wel grote dozen kon hebben. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Jonge Kracht geen inzamelaar meer van oud papier

HUISSEN - De succesvolle papierinzameling door Jonge Kracht gaat na ruim twintig jaar in de geschiedenisboeken. Gemeentelijke inzamelingsroutes en een perscontainer aan de Arnhemse Poort zijn er in Huissen voor in de plaats gekomen. De voetbalvereniging is met instemming een afbouwregeling aangegaan van in totaal 60.000 euro, uitgesmeerd over drie jaar.

Vorige maand heeft de gemeente de zeecontainers aan de Bloemstraat opgehaald. Deze voorziening is in de loop der jaren gegroeid naar een jaarlijkse omvang van 500 ton papier en karton. Bewoners waren zeer content met de voorziening. Hiervoor werden wekelijks zeven zeecontainers aangevoerd, gevuld en afgevoerd. De Huissense papierinzameling ten bate van Jonge Kracht was uniek in Lingewaard.

De komst van het nieuwe sportpark bracht daar verandering in. Het vorige college zag al dat bij de nieuwe sportaccommodatie aan de Polseweg voor de containers geen plaats meer was Het huidige college heeft onder verantwoordelijkheid van milieuwethouder Maarten van de Bos daarom de knoop doorgehakt. Alternatieven zijn er niet. “Feitelijk is er planologisch nergens binnen de bebouwde kom in Lingewaard plaats voor een dergelijke voorziening.”

De containers zijn weg en Jonge Kracht is zijn financieel aantrekkelijke papierinzameling kwijt. De ‘afkoopsom’ van 60.000 euro is redelijk, vindt het college, maar beseft dondersgoed dat de aangeboden regeling een precedent kan scheppen. ”Met de afbouwregeling handelen we in lijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.”
Er is nog gekeken naar de mogelijkheid om Jonge Kracht de bestaande vergoeding per jaar te kunnen laten behouden. Want 20.000 euro slaat een fors gat in de voetbalbegroting. ”In overleg met de vereniging is gekeken of het mogelijk is de vergoeding te koppelen aan andere werkzaamheden voor de gemeente. Dit is niet mogelijk gebleken.”

Om de 500 ton oud papier te kunnen blijven inzamelen heeft de gemeente de huis-aan-huis-inzamelroute in Huissen uitgebreid. De komende periode wordt onderzocht of één perscontainer aan de Arnhemse Poort wel voldoende is. Indien nodig breiden we het aantal brengvoorzieningen uit, zo heeft het college besloten.