Een drukbezochte zorgmarkt in Angeren op 10 november.
Een drukbezochte zorgmarkt in Angeren op 10 november. Foto: Runak Sharaf

Veel bezoekers zorgmarkt in Angeren tijdens Dag van de Mantelzorg

Algemeen

ANGEREN - “Je ziet duidelijk dat er behoefte is aan een markt als deze!” en “Die naam heb ik al vaker ‘gehuurd’!” Twee van de veel gehoorde uitspraken van bezoekers van de zorgmarkt op 10 november tijdens de Dag van de Mantelzorg 2022. “We kijken met veel voldoening en tevredenheid terug”, aldus Maike van Kempen van het Steunpunt Mantelzorg (SWL). Samen met de Rijnwaal Zorggroep heeft ze de middag georganiseerd. “Inwoners hebben een beter beeld van de ondersteuningsmogelijkheden en organisaties kennen elkaar beter, wat de toekomstige samenwerkingen bevordert.”

De middag werd geopend met een interview met een jonge mantelzorger, Kris Teunissen. Hij vertelde: “De zorg voor mijn moeder voelt als vanzelfsprekend.” Wat voor Kris als vanzelfsprekend voelt, ís dat niet. Het zijn van mantelzorger kan gepaard gaan met een flinke belasting. Waardoor je dingen moet laten, anders moet plannen enzovoort. Op de markt waren meer dan dertig zorgorganisaties aanwezig om de weg te wijzen in het land van zorg en welzijn in Lingewaard.

“Het is natuurlijk heel fijn dat er op deze dag zo’n mooi overzicht is van wat er allemaal is,” vertelt iemand van Santé Partners. “Je ziet aan deze drukte dat er duidelijk behoefte is aan een markt als deze. En tegelijkertijd is het voor ons als professionals heel fijn om te zien welke organisaties er nog meer zijn én om nog een stukje naamsbekendheid te krijgen.” 

Het zorgaanbod in Lingewaard en omstreken is groot en mogelijkheden divers. Zo biedt het Alzheimercafé van Alzheimer Nederland thema- en muziekavonden aan. Saar aan Huis biedt passende betaalde mantelzorghulp. En ook was er een ludieke “fietsbandenactie” van de sportcoaches van SWL om mensen te werven voor een nieuwe fietsgroep. Daarnaast twee dames van Care Fashion, een nieuw bedrijf dat ‘plukpakken’ produceert, voor mensen met Alzheimer in een vergevorderd stadium. En zo nog veel meer organisaties die hun steentje bijdroegen aan de zorgmarkt. De mantelzorgers zelf ontmoetten elkaar in het café van het Dorpshuis; daar vonden mooie gesprekken en uitwisselingen plaats.

Er was niet alleen informatie te krijgen; er was ook van alles te doen. Fysiotherapiepraktijk M Van der Ploeg bood tijdens de zorgmarkt beweegworkshops aan en de Rijnwaal Zorggroep organiseerde creatieve sessies tijdens de middag. En wat dacht je van een workshop zitdansen? 

Meer informatie over het Steunpunt Mantelzorg van SWL vind je op www.swlingewaard.nl/mantelzorg of neem contact op met Maike van Kempen: mantelzorg@swlingewaard.nl.