Afbeelding
Foto: Boomrijk Lingewaard

Samen sneller en goedkoper een groener Lingewaard

Algemeen

BEMMEL - Op zondag 27 november is het weer boompjes brengen of halen bij de Bomenhub De Veldschuur.

Sinds de campagne Meer Bomen Nu van start ging zijn er al bijna een miljoen bomen bijgekomen in Nederland. Onderdeel van de campagne is de Bomenhub Lingewaard De Veldschuur. Een bomenhub is een plek waar iedereen zijn of haar ‘weesboompjes’ kan inleveren. Dat zijn jonge boompjes en struiken (zaailingen) uit de natuur die het daar niet gaan redden: ze staan te dicht langs het pad, zijn op die plek niet de gewenste soort, of ze zijn met veel te veel en concurreren elkaar weg.
Deze boompjes verdwijnen nu vaak in de versnipperaar of zelfs in een biomassacentrale. Wij willen inwoners van Lingewaard stimuleren om meer groen in hun tuin te zetten. Daarom geven we de boompjes en struiken gratis weg, zodat ze ergens anders een kans krijgen om uit te groeien. Mooi meegenomen: meer groen helpt klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te herstellen.

Op zondag 27 november van 14.00 tot 16.00 uur is de eerste breng-, haal- en ruildag van het nieuwe seizoen bij Bomenhub de Veldschuur Lingewaard aan de Sportlaan in Bemmel. De boompjes, met wortels uiteraard, moeten tussen de 50 cm en 2 meter hoog zijn om ze succesvol te kunnen herplanten.

“Hang bij het inleveren een kaartje aan jouw boom met de naam. Het inleveren van boompjes bij voorkeur zonder kluit (aarde tussen de wortels) vanwege de beperkte inkuilruimte en om geen extra’s zoals zevenblad, haagwinde (pispotjes) en kweekgras te herplanten. Je kunt deze eerste keer vooral komen brengen, maar door een gift van een kweker zijn er nu ook al ruim 100 boerenjasmijnstruiken die we weg kunnen geven!”