Langs de woning van Jan Weideveld bulderen vijf dagen per week zware steen- en zandwagens. (foto: Sjaak Veldkamp)
Langs de woning van Jan Weideveld bulderen vijf dagen per week zware steen- en zandwagens. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Meer natuur voor de Bemmelse Waard

BEMMEL – Het aanzien van de Bemmelse Waard in en rondom de ontgrondingsplas van K3Delta gaat op de schop. Twee agrarisch stroken langs de Defensiedijk worden natuurgebied en de weg Buitenpolder wordt deels omgelegd. Natuurontwikkeling is onderdeel van een nieuw inrichtingsplan.

De Buitenpolder is de ontsluiting van steenfabriek Wienerberger en de zandinstallatie van K3Delta. Vooral vanaf de steenfabriek hobbelen vijf dagen per week zware steenwagens over de slechte asfaltweg, op enkele meters van twee woningen. Hoewel K3Delta het meeste zand via de Waal afvoert is dit bedrijf gebaat bij een oplossing en hecht waarde aan een goede verstandhouding met de omgeving.
De overlast van vrachtverkeer is al zo’n vijf jaar het gesprek, de steenfabriek doet niets, verzucht bewoner Jan Weideveld. Hans Hooijer van K3Delta zegt dat overlast snel is opgelost. Het college heeft positief gereageerd om de Buitenpolder te verleggen en het inrichtingsplan te wijzigen. De weg gaat via de andere kant van de monumentale steenovenpijp die is blijven staan nadat de bovenste steenfabriek in de jaren '70 werd ontmanteld. Hooijer verwacht dat met de wegverlegging aan het eind of begin volgend jaar gestart kan worden.

De zand- en grindboer uit Andelst is een grote speler in de Bemmelse Waard. Ze werken onder meer samen met Staatsbosbeheer aan natuurontwikkeling. Zandwinning is voor het bedrijf de commerciële basis.
Het bestaande inrichtingsplan ligt voor wijziging op tafel. Het college ziet meer natuurkwaliteit in de Bemmelse Waard. In de ontgrondingsplas wordt het schiereiland afgegraven en een minder erosiegevoelig eiland aangelegd. Onder verantwoordelijkheid van wethouder Maarten van de Bos uit het college tevredenheid. "Dit bevordert de natuurwaarde als broedgebied voor vogels.”
Twee agrarische percelen langs de defensiedijk gaan van K3Delta over naar Staatbosbeheer. Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig maar dan heb je ook wat. Het leidt tot extra natuur en reductie van stikstofemissie, omdat agrarisch verkeer over de defensiedijk wegvalt. De runderen en Konikpaarden krijgen één groot begrazingsgebied tot hun beschikking. Staatsbosbeheer pakt de aanplanting aan.