Kroonluchter Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)
Kroonluchter Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra) Foto: Johan Dijkstra

Wat hangt ons boven het hoofd?

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Viering zondag 4 december 10 uur (2e advent), Pastor Ineke van Cuijk. Online via kerkdienstgemist.nl. Iedere vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Avondwake Oekraïne  ‘Vrede voor iedereen’, elke woensdag 17.30-18 uur. Welkom!

Als je in onze kerkzaal omhoog kijkt, zie je een mooie grote kroonluchter in het midden hangen. Daarboven in de koepel op het dak hangt de luidklok. Vóór de dienst mag zij zich laten horen. In de kerk hoor je het luiden, maar óók het piepende en steunende aandrijfmechaniek. Je denkt soms: lukt het? “Wat hangt ons boven het hoofd?” Dat klinkt wel dreigend! 

Elke dag worden we geconfronteerd met spanningen, ver weg of dichtbij. En dan vooral de oorlog in Oekraïne. De gevolgen merken wij aan de hoge prijzen. Het maakt onrustig, onzeker. Wat kunnen we doen? De verwarming lager, thuis en in de kerk. Een extra trui aan. Dat zijn dingen dichtbij, maar die oorlog dan??

Elke woensdag (17.30 uur) houden we in onze kerk een Avondwake met een kleine groep. Iedereen is daarbij welkom! We horen muziek, zien beelden, bidden en zingen met elkaar, zijn samen stil. Toch blijft een gevoel van onmacht: dit kán toch niet, dit onrecht en geweld móet toch stoppen?! 

De kop hierboven zou ook kunnen luiden: "Wat verwachten we?” Het is Advent. Tijd van verwachting. Van Hoop! Het Verhaal móét doorgaan en verteld worden! We houden: Hoop! Ondanks alles. Als we dit in de kerk niet doen, wáár dan wél? (Mart Zijlema)