Uit een enquête blijkt dat van de 75 bewoners er 8 negatief staan tegenover een losloopgebied in de rechtsgelegen wadi. (foto Sjaak Veldkamp)
Uit een enquête blijkt dat van de 75 bewoners er 8 negatief staan tegenover een losloopgebied in de rechtsgelegen wadi. (foto Sjaak Veldkamp) Foto Sjaak Veldkamp

Bemmelse wijk Essenpas krijgt losloopgebied voor honden

BEMMEL - Het college heeft besloten om de wadi in de Bemmelse wijk Essenpas te legaliseren voor het vrij loslopen van honden. Op deze locatie komt de gemeente tegemoet aan de wens van hondenbezitters, zo is het argument. 

De aanschaf en het leegmaken van drie poepbakken worden gedekt vanuit de hondenbelasting. Saillant detail is dat de gemeenteraad vorige maand na een stroef debat niet heeft gestemd over hun breed gedragen afschaffing van de hondenbelasting. Pijnpunt was de verhoging van 2,4 procent OZB om het financiële gat van ruim twee ton te dekken. Het Gendtse raadslid Marijke van Aalten knokt al vanaf de gemeentelijke herindeling tevergeefs tegen de hondenbelasting.

De hondenbezitters van de Essenpas lijken andere prioriteiten te hebben; een losloopgebied voor hun viervoeters. De regenwaterberging wordt al jaren illegaal gebruikt om honden ongelijnd uit te laten. De hondenbezitters hebben er een losloopgebied van gemaakt omdat de meeste honden willen rennen en ravotten, zeggen ze. De afgelopen tien jaar zijn diverse losloopgebieden zoals in de Ward en in de polder opgeheven, terwijl het aantal honden sterk is toegenomen, zo is de kritische opvatting.

Gesterkt met een enquête is een verzoek ingediend om het illegale losloopgebied te legaliseren en de toegangspaden te voorzien van poepbakken. De verantwoordelijke wethouder Maarten van den Bos is gevoelig voor het verzoek. Het college is positief. “Meestal ontbreekt de ruimte en het draagvlak voor een dergelijke voorziening. Door de wadi aan te wijzen als losloopgebied met opruimplicht ontstaat de mogelijkheid om een veilig losloopgebied aan te wijzen.”

Uit de enquête blijkt dat van de 75 bewoners er acht negatief staan tegenover een losloopgebied in de wadi, zeggen de initiatiefnemers. "Opvallend is dat de niet-hondenbezitters niet allen negatief staan tegenover het losloopgebied en de hondenbezitters niet allen positief.” De aanwijzing van het losloopgebied is gebonden aan een bezwarentermijn. Daarna wordt begin 2023 hondenpoepbakken besteld, die een plek krijgen bij de drie wandelpaden.