Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Een magisch moment...

HUISSEN - Het is herfst. Bomen spelen, in de openbare ruimte, een hoofdrol. De meeste bladeren van deze beeldbepalende groenelementen verkleuren in de herfst. De herfst viert als het ware zijn tweede lente. Elk blad lijkt een bloem geworden. Die ingrediënten lokken mij naar buiten.

Tekst en foto: Gerrie Aldershof

Nog even een ommetje kriskras door het gevarieerde bomenland van Huissen voordat het winterseizoen zijn intrede doet. Ik word begroet door de fraaiste herfsttinten. Dat is genieten. Bomen inspireren: ze geven (mij) energie. Die herfstkleuren brengt menigeen dichter bij de natuur dan ooit. Dit ook in het licht gezien van de klimaatsverandering en zo.

Ineens sta ik in het parkje de Altena van het woonwijkje de Altena. Oog in oog met drie prunussen. Achter die prunussen ligt de Stadswal en Zorgcentrum Sancta Maria. De herfstkleur van de prunussen is overdonderend. Van oranje tot vuurrood. Wow! Het lijkt wel alsof de bomen in brand staan. Bij ieder zuchtje wind dwarrelen er bladeren op de grond. Daar ligt al een heel tapijt van op het gras. Een fascinerend en een magisch schouwspel.

In de volksmond wordt de prunus ook wel sierkers genoemd. De wetenschappelijke naam van de boom is Prunus sargentii 'Charles Sargent', weet ik uit betrouwbare bron. De variëteit 'Charles Sargent' verwijst naar de ontdekker van de boom, de beroemde Amerikaanse dendroloog Charles Sprague Sargent (1841-1927). Sargent vond de boom rond 1870 in Japan (van nature komt deze boomsoort ook nog voor in Korea en Sachalin). Hij verzamelde er zaad van en uit de zaailingen selecteerde hij genoemde variant. Door enting blijft de soort uniform. Deze hoogstamboom is klein van stuk en heeft een ronde kroon met eivormige bladeren.

Zonder de andere bomen met hun ook fraaie herfsttinten te kort te willen doen is mijn ontmoeting met de drie prunussen in het parkje de Altena het toetje, een magisch moment, van mijn bomenrondje…