Afbeelding
Foto:

Naar weer een Avezaath

Na een wat moeizame kruising met de provinciale weg van Buren naar Tiel weet ik het vervolg van de Lingeweg weer te vinden. Aan de overkant van de rivier, achter het geboomte, ligt het Landgoed Thedinghsweert. Er ligt een bruggetje over de Linge, maar daar mag je niet over. Het voert naar een vogelreservaat. Ik hoor alleen het gekras van kraaien.

Wadenoijen nadert. Ook de Lingedijk lost de ene monumentale boerderij de andere af, allemaal uit de gouden negentiende eeuw. Een enkele heeft een dubbele schuurberg, twee hooibergen dus met een schuur daaronder. Er zijn er ook met een hoger gelegen vloedschuur. Bij een overstroming kon je daar het vee kwijt.

Heel verrassend staat daar ineens een kerkje, het oudste in de Tielerwaard. Dwars op de dijk en ver buiten het centrum, bijna moederziel alleen. De half in het schip gebouwde toren en het negenhonderd jaar oude schip zijn romaans, het koor is gotisch. De bogen boven en naast de kleine ramen in het schip lopen door tot aan de grond, dat moet heel bijzonder zijn.

Ook heel bijzonder: de Linge doet precies voor het kerkje heel eerbiedig een stapje opzij.

Aan de rand van de bebouwde kom van Wadenoijen steek ik de rivier over. Eetcafé De Tol - ‘De Tol heeft geen doelgroep', lees ik op de site - herinnert aan tijden dat hier tol werd geheven. Naast het etablissement (waar iedereen welkom is) huist de hondenschool De Gezellige Huishond.

Een reclamebord langs de weg laat weten dat ik op 13 en 14 juni naar het gratis festival Rock & Blues & Parels Tussen de Dijken kan. Rootbag with Big Pete, Gino & The Bulldoze Band, Far From Home en Urf Runt & Rukvet zijn ook van de partij.

Voor ik het weet, ben ik in alwéér een Avezaath. Kapel-Avezaath heet het hier.