(foto: Gert-Jan van Wezel)
(foto: Gert-Jan van Wezel) Foto: Gert-Jan van Wezel

Oecumenische dienst in het protestantse kerkje Gendt

GENDT - Op zondag 15 januari vieren we in een oecumenische dienst het begin van de week van gebed voor eenheid van christenen. Het thema van deze viering ‘Doe goed, zoek recht’ is aangereikt door MissieNederland, de Raad van Kerken en de organisatie van internationale kerken Samen Kerk in Nederland (SKIN).

De woorden ‘Doe goed, zoek recht’ zijn ontleend aan  het 17e vers van de schriftlezing uit Jesaja (1,12-18). De profeet Jesaja leeft in de 8e eeuw voor Christus en ziet de ongelijkheid tussen stad en platteland, tussen arm en rijk het volk tot op het bot verdelen. Hij noemt dit een kwaad dat de eenheid van het volk kapot maakt. ‘Stop met je mooie religieuze praktijken, doe goed, zoek recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij’ zijn de striemende woorden die Jesaja laat klinken. 

Jezus laat in de lezing uit Mattheus (25,31-40) soortgelijke woorden klinken: ‘Wat je de minsten van mijn broeders en zusters doet, dat doe je aan mij’. Niet met de dienst in de tempel of het je letterlijk houden aan de wet, wordt Jezus gediend, maar door het ingaan op de noden van medemensen, het zoeken van hun recht.

De eenheid van christenen wordt daarmee niet bepaald door kerkelijke organisaties en instituties, maar door de vraag of we ingaan op de noden van de mensen in de samenleving om ons heen. Wanneer je goed doet en recht zoekt, dien je de Levende die Eén is. (Ds. Trinus Hoekstra)

Activiteiten in de komende tijd waarvoor een ieder van harte wordt uitgenodigd:
- Woensdag 18 januari van 10.00-11.45 uur in de bovenzaal van het parochiecentrum, Nijmeegse straat 2A in Gendt: Seniorengesprekskring.
- Woensdag 25 januari van 20.00-20.30 uur in het protestantse kerkje van Gendt: Lichtpuntviering; Midden in de week een moment om stil te staan, rust te vinden, samen na te denken over dat wat ertoe doet in deze tijd