Rijndijk bij Doornenburg anno 1940. (foto: HKB)
Rijndijk bij Doornenburg anno 1940. (foto: HKB) Foto: HKB

Vergadering en lezing bij HKB

BEMMEL - Op woensdag 25 januari houdt de HKB een algemene ledenvergadering (ALV) met aansluitend een lezing door Ferdinand van Hemmen.

Beide activiteiten worden gehouden in Het Wapen van Bemmel. Om 19 uur is de zaal open. Van 19.15 tot 20 uur (afhankelijk van de inbreng van de leden) is de ALV waarin als belangrijkste agendapunt de wijziging van de statuten. Daarnaast de gebruikelijk agendapunten als jaarverslagen en begroting. Informatie is te vinden op www.historischekringbemmel.nl en de stukken liggen ter inzage in de kringruimte in De Kinkel.

Na de ALV houdt Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, een lezing met als titel 'Van Zijdewende tot Need, 1000 Jaar leven met de dijken in de Betuwe; de lessen die we hieruit kunnen trekken'.

Een toelichting op de lezing: Het klimaat verandert. En de rivieren worden steeds grilliger. Nu eens kampen ze met alarmerende tekorten aan water, zoals in de afgelopen zomer. Dan weer zwellen ze schrikbarend aan, zoals in de zomer van 2021 toen de neerslag en rivierafvoeren huiveringwekkend waren. Het is dan ook zaak om alert te blijven. Dat geldt zeker voor de bewoners van de Betuwe. Velen herinneren zich nog het hoogwater van 1995 dat gepaard ging met massale evacuaties.

Gelukkig krijgt de hoogwaterveiligheid volop aandacht. Zo is er een groot nationaal programma opgezet om de dijken aan te pakken. Ook de dijken in Lingewaard komen aan de beurt. Voor de zoveelste keer! Hoe zit dat nu eigenlijk? Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om ons mee te nemen in de tijdmachine van de Betuwse dijken. Daarbij ontdekken we onder welke omstandigheden Bemmel en andere dorpen hun eerste dijkjes bouwden en hoe ze deze met elkaar verbonden zodat de hele streek zou worden beschermd tegen het rivierwater.

Bizar is dat de rivieren juist na de bedijkingen steeds gevaarlijker werden. Het werd almaar lastiger om droge voeten te behouden. Door de tijd heen werden wel steeds oplossingen gevonden, maar voor zolang het duurde. Ferdinand sluit dan ook af met de vragen: wat kunnen we leren van 1000 jaar leven met de dijken in een tijd dat het water opnieuw uitdaagt? En hoe kunnen we die wijsheden benutten in het streven naar een duurzame leefomgeving?