Als in de wadi een toestroom ontstaat van honden buiten de wijk, dan wordt het collegebesluit herroepen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Als in de wadi een toestroom ontstaat van honden buiten de wijk, dan wordt het collegebesluit herroepen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Politieke ergernis legalisatie losloopgebied voor honden

BEMMEL – Honden willen vrij kunnen rennen. Baasjes willen hiervoor niet al te ver buiten de deur. Jarenlang is er zelfs illegaal ongestoord gebruik gemaakt van de wadi. Wijkbewoners van de Essenpas in Bemmel hebben eind vorig jaar wethouder Maarten van den Bos achter zich gekregen om het verdiepte grasveld te legaliseren. Edwin Tiggers, voor B06 lid van de Politieke Avond, heeft zo zijn bedenkingen en het college bestookt met schriftelijke vragen. Uit de beantwoording blijkt dat initiatieven uit de bevolking zwaarwegend zijn.

Het college vindt dat op grond van de Algemene Verordening Politie (APV), gebieden binnen de bebouwde kom aangewezen kunnen worden al losloopgebieden. “Een groep inwoners en het wijkplatform hebben het college gevraagd om hiervan gebruik te maken.” Tiggers vindt dat er te luchtig wodt omgegaan met de APV. “Er wordt niet nagedacht over de gevolgen en gevaren bij de uitvoering.”

Tiggers ziet geen dringende reden om de wadi te bestempelen als uitlaatgebied. “De wadi is ook een opvangplek voor overtollig water en ijsbaan. Als daar uitwerpselen liggen heeft het nadelige gevolgen voor de natuur en kan het ziektes veroorzaken. Het losloopgebied ligt midden in een woonwijk.” Er is sprake van een vraag uit de gemeenschap, waar we positief op hebben gereageerd, vindt Van den Bos.

De wadi ligt aan een grote weg. Tiggers ziet liever dat het uitlaatgebied wordt omheind met een hekwerk om verkeersonveilige situaties te voorkomen. Niet nodig is het antwoord, want de verkeerssituatie is niet gewijzigd. “De wadi is verdiept en vormt zo een natuurlijk afgebakend gebied.” Bovendien geldt dat ook voor het gehele buitengebied als losloopgebied, ziet de wethouder. Daar staan ook geen hekken langs de wegen.

De wadi kan aantrekkelijk worden voor niet wijkbewoners. Het Bemmelse B06-lid ziet de bui al hangen. Het gelegaliseerde losloopgebied kan leiden tot een ‘toestroom' van hondenliefhebbers van buiten De Essenpas. De wethouder is niet onder de indruk. Mocht blijken dat een toestroom ontstaat, dan wordt het besluit herroepen. Tiggers reageert op kribbig toon. "Dit klinkt dus als er een ‘tegenstanders' met een enquête komt, wordt de APV weer aangepast en alles wordt teruggedraaid?”