Afbeelding
Foto:

Vector of Memory onthulling
bij Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt

GENDT - Op 21 januari wordt langs de Liberation Route Europe in Gendt een nieuwe Vector of Memory onthuld. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, vormt de route een verbinding tussen de belangrijkste regio’s waarlangs de opmars van de geallieerden door Europa tussen 1943-1945 plaatsvond. 

Een aantal belangrijke locaties langs deze route is gemarkeerd met zogenoemde Vectors of Memory, monumentale wegwijzers waar meer informatie over die plekken te verkrijgen is en waar persoonlijke verhalen te beluisteren zijn.

Liberation Route Europe

De route begint in Londen en loopt via de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Noord-Brabant, Limburg, Nijmegen, de Betuwe, Arnhem via het Hürtgenwald naar Berlijn. Op bijzondere wijze verbindt de route mensen, plekken en evenementen om zo het einde van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Europa te vieren. Bovendien zet de alsmaar uitbreidende route de gevolgen en de geschiedenis van de oorlog in een multinationale context.

Verbinding

De route is een van de initiatieven van onze partner Liberation Route Europe Foundation. De organisatie zet zich in om cultureel erfgoed met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog te behouden en waarde toe te voegen aan de herinnering en betekenis daarvan. Verder maakt de organisatie zich hard om deze geschiedenis relevant en toegankelijk te maken, met name voor jongere generaties. Met het netwerk van routes die door de Liberation Route Europe tot stand zijn gekomen, met een lengte van bijna 10.000 kilometer, worden nieuwe manieren van wandelen, hiken en fietsen mogelijk gemaakt.

Vectors of Memory

Een aantal belangrijke locaties langs de route zijn gemarkeerd met zogenoemde Vectors of Memory. Deze markeringen zijn ontworpen door de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het onlangs geopende Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Naast dat deze markeringen de weg wijzen en meer informatie verschaffen, zijn er op de historische locaties waar ze staan persoonlijke oorlogsverhalen te beluisteren over wat zich hier heeft afgespeeld.

De Vector of Memory in Gendt zal bij Oorlogsmuseum Niemandsland het verhaal van de Betuwe vertellen. Het verhaal wat de uitloop is van de mislukte operatie Market-Garden. Na deze operatie belande het strijdtoneel tussen de 2 grote steden Arnhem en Nijmegen. Niet alleen tussen 2 grote steden maar ook tussen de rivieren. De Geallieerden noemde het daarom ook wel ‘The Island’. Het strijdtoneel waar 198 dagen lang gevochten is.

Onthulling Gendt

Op 21 januari is het 78 jaar geleden dat er in de Betuwe nog flink werd gevochten door de geallieerden tegen Nazi-Duitsland. Op 2 april 1945, na 198 dagen van heftige gevechten tijdens de gevechten in de Betuwe, die bekend staat als het langste strijdtoneel die op Europees grondgebied heeft plaatsgevonden, werd de Betuwe eindelijk bevrijd door de Britse Polar Bear Division.

Ter gelegenheid hiervan wordt een Vector Of Memory onthuld tijdens een feestelijk weekend in Oorlogsmuseum Niemandsland. De zaterdag zal in het teken staan van de officiële onthulling en de zondag zijn de vrienden van het museum uitgenodigd samen met de bezoekers.

Oorlogsmuseum Niemandsland, Nijmeegsestraat 19a Gendt (gld); www.museumniemandsland.nl.
Openingstijden; Vrijdag 10.00u – 17.00u; Zaterdag 12.00u – 17.00u; Zondag 12.00u – 17.00u.