Ingezonden brief

Vuurwerk

Een aantal weken geleden viel mijn oog op een ingezonden brief van een meneer die vond dat honden niet mochten springen in het losloopveldje. De honden zouden niet 'onder controle' zijn.

Er is een verschil tussen een hond die niet onder controle is: weglopen, agressief of een enthousiaste hond. Op het losloopveldje moet je als gewone wandelaar niet komen als je dit niet kunt accepteren, of als je bang bent voor honden.

Er zijn maar weinig veldjes waar honden enthousiast kunnen rondrennen en er zijn heel veel mooie wandelpaden voor mensen zonder hond, zoek die dan op.

Waarom ik nu pas schrijf, 10 januari, is om iets wat veel erger is dan bovengenoemd 'vergrijp' van een honden bezitter.
Ik bedoel: het afschieten van vuurwerk: weken voor 31 december en nu nog steeds, ruim een week na oudjaar.

Beseffen mensen dat ze in eerste instantie regels overtreden. (Eigenlijk kan ik daar best mee leven -dan heb ik het over een regel zoals ik hierboven noem). Nee, wat veel erger is dat mensen niet beseffen welke impact dit heeft op honden, katten, vogels en noem maar op. Waarom doen wij dit dieren aan?

Als je als volwassen persoon ruim voor 31 december of ver na 31 december nog steeds vuurwerk af moet schieten dan klopt er iets niet…
Als kinderen dit doen dan moet je als ouders je kinderen vertellen dat dit 1 dag in het jaar mag en kan, niet fijn is, maar het is geoorloofd en daarvoor en daarna niet meer!

Dieren krijgen allerlei lichamelijke en mentale klachten en als je dit aan moet zien als hondenbezitter is dat echt vreselijk. Wat zou ik blij zijn als er nu, na 10 januari, eens geen vuurwerk meer te horen was! Bedankt voor het lezen van mijn ingezonden brief.

Ineke Lucassen