Meer glastuinbouw links van de landelijk gelegen Bergerdensestraat draagt bij aan de beoogde ontwikkeling van NEXTgarden. (foto Sjaak Veldkamp)
Meer glastuinbouw links van de landelijk gelegen Bergerdensestraat draagt bij aan de beoogde ontwikkeling van NEXTgarden. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Bergerdensestraat raakt fruitteelt kwijt aan glastuinbouw

BEMMEL - Fruitbedrijf Uijttewaal aan de Bergerdensestraat wil de functie van fruitteelt omzetten in glastuinbouw. Na verkoop van de appel- en perenboomgaarden van zo’n acht voetbalvelden groot kan het met tuinbouwkassen worden toegevoegd aan tuinbouwgebied NEXTgarden. Het fruitbedrijf bestaat sinds 1959.

Het college kan in principe met de initiatiefnemer meegaan. Graag zelfs, laat het gemeentebestuur doorschemeren. Voor het doorlopen van procedures is nog wel een lange weg te gaan. Er is maximaal 2 jaar de tijd om op het gemeentehuis een bestemmingsplan met onderzoeken in te dienen, dat gereed is voor ter visie legging.

Tuinbouwkassen dragen bij aan de ontwikkeling van het gebied NEXTgarden. Het geeft een economische impuls aan Lingewaard, meldt het college. Er moet wel wat gebeuren. “Als we geen medewerking verlenen aan dit verzoek, dan blijft de situatie naar verwachting zoals hij momenteel is en kan door toekomstige kopers een fruitteeltbedrijf worden geëxploiteerd.” Nu komt er een grondverkoop en ontwikkeling naar glastuinbouw op gang. “Dat draagt bij aan de beoogde ontwikkeling van NEXTgarden / Bergerden op.”

Aanvankelijk was het bedoeling om toestemming te vragen voor een ‘rood voor rood regeling’. Oftewel in ruil voor sloop van de fruitloodsen de bedrijfswoning te bestemmen als burgerwoning. Dat feestje ging bij het college niet door. Burgerwoningen zijn in het tuinbouwgebied niet meer mogelijk en niet wenselijk. Het past niet bij de doelstelling van NEXTgarden, zo is de redenering. “Burgerwoningen hebben een andere beschermde status dan bijvoorbeeld bedrijfswoningen / plattelandswoningen. Er moet ook geen nieuwe situatie gecreëerd worden die niet wenselijk is.”

Het college ziet een pluspunt bij de ontwikkeling van NEXTgarden door in plaats van fruitbomen, meer kassentuinbouw aan de Bergerdensestraat. Daarom is er meegedacht. "Door de woning te bestemmen als plattelandswoning, kan de huidige eigenaar hier blijven wonen zonder een directe binding te hebben met het aangrenzende glastuinbouwbedrijf.” Volgens de wettelijke regeling levert een plattelandswoning minder beperkingen op voor de ontwikkeling van glastuinbouw dan een burgerwoning. In het nieuwe bestemmingsplan kan wel een strook worden bestemd voor een nieuwe bedrijfswoning.