Rchestra.
Rchestra. Foto: Maaike van Esch

Rchestra brengt warme wereldmuziek in kasteel Doornenburg

Algemeen

DOORNENBURG - R-chestra brengt warme wereldmuziek op 19 februari, aanvang 16.30 uur in de Ridderzaal van kasteel Doornenburg.

R-chestra  hecht eraan om cultuur op te vatten als een ongelofelijk dynamisch en hybride fenomeen, waar ze zelf volop deel van uit maakt. Vanuit een West Europees perspectief. R-chestra absorbeert echo’s van over heel de wereld en veroorzaakt ook weer nieuwe, zoals muzikanten dat altijd en overal gedaan hebben en nog steeds doen.

Soms werd materiaal van ver gehaald (Oezbekistan, de Kei eilanden) soms  vonden we materiaal in een drukke winkelstraat of in het restaurant om de hoek. Vaak was er een moment van ontroering dat een impuls bleek te zijn voor een ongedwongen omgang tussen het oude en het nieuwe.

Musik ist - ihre bestimmung nach-  Allgemeingut (Zoltan Kodaly). Dat het Nijmeegse Rchestra succesvol was met deze  benadering moge blijken uit de vijf cd’s die het gezelschap maakte; Rchestra  acteerde  op het Sarajevo Zomer Festival in Bosnie Herzegovina;  op het Festival van Babylon in Irak;  werd door Yo Yo Ma uitgenodigd in het Concertgebouw Amsterdam op te participeren in zijn Zijde Route Festival; trad op in de wandelende Tak, speelde bij Barend en van Dorp en bij Han Reiziger;  deed een aantal concerten met de fabuleuze Turkse saz speler Erdal Erzinçan en het Nederlands Jeugd Strijk orkest;; en radio Nederland Wereld omroep verkoos Rchestra (twee maal) tot bij het beste behorend van wat Nederland aan wereldmuziek te bieden heeft.

Rchestra: Pieter Klaassen, gitaren. Lucien Matheeuwsen, bas. Frans van Geffen, fluiten. Gerie Daanen, accordeon en bajan. Henk Wanders, percussie.  Johnny Rahaket, viool. (tickets:www.kasteeldoornenburg.nl/agenda)