(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Niet méér woningen
in beschermd dorpsgezicht Bemmel

BEMMEL – Wonen in één van de oudste bebouwde gebieden van Bemmel zou haast beschouwd kunnen worden als een paradijselijke gunst. Het historische karakter van de Molenwei lijkt door het college en gemeenteraad met hand en tand in stand gehouden te worden als beschermd dorpsgezicht. René Zaal en Jantina Pranger hebben dat onder lijve ondervonden. 

Het besluit geen planologische medewerking te verlenen om een bijgebouw te bestemmen als zelfstandige woning, is onderstreept door de commissie van advies voor de bezwaarschriften.

Het bijgebouw is nu kantoor met een eigen huisnummer, gelegen achter de woning van René Zaal. De tuin is ruim 2.800 vierkante meter. Zaal is verbaasd dat de buren kans hebben gezien om hun kassen te slopen in ruil voor het bouwen van twee woningen. In 2008 had hij al contact voor sloop van zijn kassen in ruil voor de bouw van één woning. Dit liep op niets uit en Zaal mocht wel een atelier laten bouwen. Met vergunning werd een pand gebouwd dat de ‘aard en omvang’ van een woonhuis heeft.

Het recente gesoebat over een woonbestemming loopt alweer vanaf 2019 steeds een afwijzing op van het college. Bij de initiatiefnemers voelt dit onderhand als rechtsongelijkheid. Waarom de buren wel twee woningen bouwen en zij niet één.

Lingewaard verweerde zich bij de bezwarencommissie dat er bij de buren een uitzondering was omdat het een grootschalig kassencomplex van 3000 m2 betrof, gesitueerd in het stads- en dorpszicht. En dat viel uit de toon binnen het beschermd dorpsgezicht Bemmel, zo was het verweer van de gemeente . In de zaak van Zaal zou geen sprake van ruimtelijke verbetering zijn. “Daarnaast zijn het verschillende tijden met verschillend beleid en wordt er nu anders naar gekeken.”

De gemeenteraad moet het defectief oordeel nemen. Bij een negatief beluit is voor René Zaal de weg vrij om de laatst mogelijke verweeractie te nemen door beroep in te stellen bij de Raad van State.