In de eerste fase van de Gendtse nieuwbouwwijk Vleumingen-West staan in verhouding veel te weinig sociale huurwoningen. (foto: Sjaak Veldkamp)
In de eerste fase van de Gendtse nieuwbouwwijk Vleumingen-West staan in verhouding veel te weinig sociale huurwoningen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

Betaalbare woningbouw staat hoog op de agenda

Algemeen

LINGEWAARD – De gemeenteraad moet een stevige grip krijgen op de bouw van betaalbare woningen. Vorig jaar voerde ze de in een motie de druk al stevig op door aan te kondigen dat ze geen bestemmingsplannen meer voorgelegd willen krijgen waarin niet tenminste vijftig procent van woningbouw in het betaalbare segment valt. Het college ziet als antwoord een zogenoemde Doelgroepenverordening als kansrijk instrument. De verordening staat op de politieke agenda. Vorige week donderdag was de aftrap.

Wethouder Johan Sluiter ziet met de verordening voor Lingewaard licht aan de horizon. De gemeenteraad kan in bestemmingsplannen vastleggen welk aandeel sociale huur en goedkope nieuwbouw er moet komen. Er komt een verdeling van 50% - 50% goedkope koop en betaalbare koop/middenhuur. Hoewel de inforonde niet bedoeld is voor een politiek betoog maakte Sluiter na opmerkingen van Berry Wilkens (VVD) van zijn hart geen moordkuil. Er komen genoeg bestemmingsplannen voor vaststelling aan. De bouwwethouder hoopt niet dat de gemeenteraad weer langdurig de punten en komma’s in het bestemmingsplan gaat bekijken. Het gaat volgens Sluiter om het metselen. En dan moet de vaart er in. Bouwen, bouwen. Hij lichtte graag een tipje van de sluier op. ”We gaan voor de grote aantallen.”

De politiek discussies over 50 procent betaalbare woningen zijn niet nieuw. Het college had geen beleidsgereedschap om ontwikkelaars aan die eisen van de gemeenteraad te laten voldoen. Bij de afronding van de Gendtse nieuwbouwwijk Vleumingen-West is de ‘stevige grip’ op 50 procent betaalbare woningen al ingeslopen. Het voorlopig stedenbouwkundig plan roept bij het college een aantal vragen op.

Lingewaard moet op basis van afspraken in de regio Woondeal Arnhem-Nijmegen uitgaan van een verdeling van 50% - 50% goedkope koop- en betaalbare koop/middenhuur, staat in een brief aan de plannenmakers. Ook de kwaliteit kan beter. “In zijn algemeenheid is de bebouwingsdichtheid groot, wat tevens leidt tot een forse parkeervraag. De woonkwaliteit en kwaliteit van de openbare ruimte en het groen komt hierdoor op een aantal plekken onder druk te staan.”