Informatietafel Alzheimer Café Lingewaard. (foto: Elise Werkman)
Informatietafel Alzheimer Café Lingewaard. (foto: Elise Werkman) Foto: Elise Werkman

'Zicht op vormen van dementie' in Huissen

HUISSEN - Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. Symptomen zijn onder andere geheugenproblemen, simpele dagelijkse handelingen niet meer kunnen verrichten en verdwalen in tijd en plaats. Oorzaken zijn de verschillende vormen van dementie.

Claartje Martens, specialist ouderengeneeskunde, was afgelopen woensdag te gast in het Alzheimer Café Lingewaard en lichtte een aantal vormen van dementie toe. “Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het begint met dingen vergeten en dat wordt langzamerhand erger. De daarna meest voorkomende vorm van dementie is: vasculaire dementie. Deze vorm heeft te maken met de doorbloeding van de hersenen. Het verloop gaat vaak schoksgewijs doordat beroertes kunnen optreden. De symptomen hangen dan af van het hersengebied dat beschadigd is. Alzheimer en vasculaire dementie kunnen ook samen voorkomen. 

Ongeveer vijftien procent van de mensen met dementie heeft Lewy body dementie. Kenmerken zijn hallucineren, waangedachten en bewegingsproblemen. De symptomen kunnen van uur tot uur en van dag tot dag wisselen. Mensen met deze vorm van dementie vertonen vaak ook een aantal symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals spierbevingen, stijfheid en een gebogen lichaamshouding. 

Of je weet welke vorm van dementie iemand heeft, is niet echt belangrijk. Belangrijk is om te kijken naar de problemen die iemand heeft en daarop in te spelen. In tegenstelling tot wat er regelmatig in het nieuws komt, is er nog heel weinig medicatie om dementie te behandelen. Advies voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is: ‘Blijf bewegen, blijf sociale contacten onderhouden en praat erover met je familie en je omgeving'.”

Informatie

Het volgende Alzheimer Café Lingewaard is op woensdagavond 8 maart in De Zandse Kerk in Huissen. Het thema is: Het belang van bewegen en valpreventie. Aanvang: 19:30 uur. De toegang is gratis. 

Iedere avond is er naast een interessant thema ook een informatietafel waar bezoekers kunnen snuffelen in interessante tijdschriften en informatiefolders. Informatie mag gratis meegenomen worden. Loop gerust binnen als je informatie wilt, de vrijwilligers verstrekken die graag.