Winkeliers en mkb-ers kunnen snel geholpen worden met subsidie voor hogere energielasten.
Winkeliers en mkb-ers kunnen snel geholpen worden met subsidie voor hogere energielasten. Foto: Sjaak Veldkamp

Lingewaard doet beroep op het Gelderse Winterfonds

Algemeen

LINGEWAARD - De gemeente Lingewaard heeft een beroep gedaan op het Gelderse Winterfonds om winkeliers en bedrijven in het Midden en Kleinbedrijf (MKB) te compenseren bij hun hogere energiekosten. Het Gelderse provinciebestuur heeft ruim 220.000 euro toegekend. De subsidie uit het Gelderse winterfonds helpt mkb-ers voordat er landelijke regelingen zijn.

Het midden- en kleinbedrijf is vitaal voor de werkgelegenheid. Maar de sectoren profiteren niet allemaal van rijksregelingen om de zeer hoge energielasten te kunnen betalen. Gelderland is geen armlastige provincie en wil bedrijven, winkels en voorzieningen net als in de coronaperiode een provinciaal steuntje in de rug geven. Bij de provincie kwam namelijk de Zilvervloot stomend binnen toen ze als grootste aandeelhouder van de NUON (44,68 procent ) de aandelen voor 4,6 miljard euro verkocht aan het Zweedse bedrijf Vattenfall.

Het Rijk werkt aan een landelijke regelingen om de oplopende kosten gedeeltelijk te compenseren. De eerste regelingen uit Den haag verwacht Lingewaard pas in april dit jaar. Veel te laat, weet het college. De bakker bakt al langer met zeer hoge energiekosten het brood. “De oplopende energiekosten afgelopen maanden brengen het voortbestaan van mkb ondernemingen en daarmee de leefbaarheid en werkgelegenheid van de gemeente Lingewaard in gevaar.”

De provincie heeft 10 miljoen te verdelen over 51 gemeenten. Lingewaard is bij lange na niet de eerste gemeente die uit de Gelderse ruif plukt. Het winterfonds is vorig jaar november opgericht om het midden- en kleinbedrijf, maatschappelijke en publieke voorzieningen zoals zwembaden en culturele centra te helpen die nu moeite hebben met de hoge energierekeningen.

De subsidieaanvraag kan snel afgehandeld worden, zegt het college. Vanuit efficiencyoverwegingen wordt de subsidieverlening gemandateerd aan Ruimtelijk Beheer. Als de aanvraag volledig is kan die in één keer afgehandeld worden.

In april start naar verwacht De Tegemoetkoming Energiekosten. Dat biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7 procent uitmaken van de omzet. Het maximumbedrag per bedrijf kan oplopen tot 160.000 euro.