Kerk in Gendt. (foto: Lian Steenhof- ten Kate)
Kerk in Gendt. (foto: Lian Steenhof- ten Kate) Foto: Lian Steenhof- ten Kate

Kerk in Gendt

GENDT - Zondag 26 februari is de eerste zondag van de 40 dagen vóór Pasen. Deze 40-dagentijd wordt ook wel vastentijd genoemd. In deze periode kan een sfeer van inkeer worden bevorderd door je te onthouden van genietingen, en het geld dat je bespaart in te zetten voor goede doelen. 

In de Bijbelteksten van deze zondag klinkt kritiek op het vasten, maar niet op het vasten zelf, maar op de manier waarop. Het moet bij het vasten volgens de profeet Joël (2,12-19) niet gaan om uiterlijk vertoon, niet om het scheuren van je kleren maar het scheuren van je hart. Het moet gaan om een beweging naar binnen toe, van een inkeer die tot een ommekeer kan leiden. Het is die beweging, in het verborgene, die God waarneemt. 

In de tekst uit het evangelie volgens Mattheus (6,1-6;16-21) wordt ook gewaarschuwd voor uiterlijk vertoon, dat er op gericht is om door anderen gezien te worden. In dat verband wordt het woord ‘huichelaars' gebruikt. ‘Huichelaars' is een vertaling van het Griekse hupokritai. In het Nederlands horen we daar de betekenis van ‘hypocriet' en ‘schijnheilig' in doorklinken.

Hupokritès heeft in het Grieks de neutrale betekenis van ‘toneelspeler'. De negatieve betekenis komt naar voren, wanneer iemand met zijn of haar vasten de show steelt. Dan dreigt het een schijnheilig uiterlijk vertoon te worden.

De collecte is voor 'het vergeten kind'. U kunt het overmaken naar NL79 RABO 0116 4443 20 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Gendt Doornenburg o.v.v. het vergeten kind.