(foto: Svetlana Metiva)
(foto: Svetlana Metiva) Foto: Svetlana Metiva.

Ingezonden brief

Rigoureus gemeentelijk snoeiwerk bedreigt beschermde vlinder!

De gemeente Lingewaard is in de wijk De Zilverkamp in Huissen, grenzend aan Holthuizen en Immerloo park, flink aan het snoeien geweest. Hiermee is in één klap een groot deel van de sleedoorns en daarmee het leefgebied van de Sleedoornpage verdwenen. Deze zeldzame vlinder zet haar eitjes alleen af op de sleedoorn, vandaar de naam.

Afgelopen zondag zijn wij - leden van de Vlinderstichting en van NatuurDichtBij – de eitjes op de afgesnoeide struiken gaan zoeken, echt speurwerk want de eitjes zijn minuscuul klein. Vervolgens hebben we de takjes met de eitjes aan takken van levende sleedoornstruiken gebonden. Als in het voorjaar de rups uit het eitje komt dan kan deze zich tegoed doen aan de verse blaadjes van de levende struik.

De sleedoornpage is een zeldzame vlinder die op de Rode Lijst staat als bedreigd en is beschermd in het kader van de Wet natuurbescherming. De oorzaak van de achteruitgang is veroudering van sleedoornstruweel en het verwijderen of te rigoureus snoeien van sleedoorns.

Daarom is het belangrijk om de sleedoornstruiken gefaseerd te snoeien, niet vaker dan eens in de vijf jaar. Snoeien dient tussen eind juni en begin augustus te gebeuren als de rupsen vlinders zijn geworden en nog geen nieuwe eitjes zijn gelegd. Door rigoureus te snoeien, zoals nu in Zilverkamp is gebeurd, verdwijnt ook het leefgebied van verschillende soorten kleine vogels. We horen de heggemus nu nog zingen, maar als hij straks zijn nest wil bouwen zijn er geen struiken meer!

Er is contact opgenomen met de gemeente om haar hiervan op de hoogte te brengen met een verzoek om de aanbevolen beheermaatregelen voor de leefgebieden van beschermde soorten vlinders beter te toepassen. Het is namelijk verboden planten waar beschermde vlinders eieren op afzetten, te vernielen als er eitjes op zitten. De gemeente heeft nog niet op ons verzoek gereageerd.

Rita Vastbinder en Svetlana Miteva, Natuur Dichtbij (Huissen)

Afbeelding
Sleedoornpage eitjes. (foto: Jeroen Mentens/Vilda Photo)
Sleedoornpage. (foto: Jeroen Mentens/Vilda Photo)