Een kluswoning van 4,5 ton met een monumentaal karakter staat te verpauperen.
Een kluswoning van 4,5 ton met een monumentaal karakter staat te verpauperen. Foto: Sjaak Veldkamp

Stenen puisten al jarenlang op de politieke agenda

Algemeen

LINGEWAARD - ‘Bouwvallige puisten’, oude panden die een speelbal zijn geworden van verval. Tot jarenlange ergernis van de politiek. In de rij van ongeruste raadsleden stelt nu fractievoorzitter Léon Dekkers van D66 schriftelijke collegevragen. Er zijn meerdere panden in de gemeente die in zeer slechte staat zijn. Welk beleid of instrumenten heeft Lingewaard. Dekkers heeft nu de historische boerderij Vossenhof in Bemmel op de korrel. “Deze is al jaren in sterk verval en zeker geen aanwinst voor Bemmel.”

De t-boerderij met acht slaapkamers staat al jaren te koop voor 4,5 ton. Een ‘restauratieproject’ waarbij het monumentale karakter bewaard moet blijven, meldt Funda. Ter wille van de erven en verkoopbaarheid is de gemeente niet van plan de monumentale status op te heffen.

De vragen van D66 zijn na aanleiding van het bouwval aan het Laaksevoetpad in Huissen. Na bijna twintig jaar leegstand heeft de gemeente besloten om asbest te verwijderen. Instrumenten om stenen puisten sneller aan te pakken zijn er nadat de gemeenteraad in 2018 de excessenregeling heeft aangenomen.

De politieke ophef van Dekkers over bouwvallen is niet nieuw. Bouwvallige puisten zijn al jaren onderwerp van discussie en kritische raadsvragen. Nadat in 2002 de laatste supermarkt van Haalderen de deuren sloot, liet de eigenaar het pand verpauperen. “Wij staan machteloos”, zo verwoordt wethouder Theo Janssen in 2016 de gevoelens van het college. De SP trok in 2018 bij het college aan de bel over de voormalige supermarkt aan het Mariaplein in Haalderen, dat in verval is geraakt.”
In 2019 stelt het toenmalige raadslid Nick Hubers (VVD) vragen aan het college over bouwvallen. Door de excessenregeling heeft het college de mogelijkheid om eigenaren van bouwvallen aan te schrijven om de strijdige situatie ongedaan te maken, liet hij fijntjes weten. “Deze panden zijn niet alleen een doorn in de ogen van vele inwoners, maar denk ook eens aan de veiligheid van spelende kinderen in de wijken.”

Het college met wethouder Nick Hubers mag nu de vragen van D66 beantwoorden.