Veertigdagentijd

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Viering, elke zondag om 10 uur. Zondag 5 maart gaat voor ds. Theo de Zwart, ziekenhuispredikant. Online is de viering op elk moment te volgen via kerkdienstgemist.nl. Elke vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur, voor koffie/thee en een praatje. Elke woensdag van 17.30-18.00 uur Avondwake Oekraïne. Kom binnen en voel je welkom!

In het weekend van 18 en 19 februari was het Carnavalsweekend. Drie dagen van uitbundig feest vieren voorafgaande aan Aswoensdag. Dit viel op 22 februari en daarmee begint de periode van de Vastentijd (ook wel veertigdagentijd of lijdenstijd genoemd). 

In de aankomende 40 dagen houdt ook de Protestantse Gemeente Huissen de vastenperiode. De vastenperiode begint op een woensdag, die Aswoensdag heet. Dat ‘as’ komt van een katholieke gewoonte: de priester strijkt dan met as een kruisje op je voorhoofd. Het vasten op welke manier dan ook heeft in deze periode als doel om kerkgangers aan te sporen tot bezinning, boetedoening en bekering op weg naar het Pasenfeest.

De laatste week van de 40-dagentijd is het hoogtepunt van de vastenperiode: deze heet de Goede Week. In veel kerken is dan elke dag een bijeenkomst. De laatste dagen van deze week zijn het belangrijkste. De donderdag is Witte Donderdag, waarop Jezus’ laatste maaltijd wordt herdacht. De vrijdag heet Goede Vrijdag, waarin Jezus’ kruisiging centraal staat. De zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat die dag Jezus gestorven is. De zondag is van deze dagen de laatste en de allerbelangrijkste: dit is Pasen, de dag dat Jezus opstond uit de dood (ds. Theo de Zwart, ziekenhuispredikant).