Het planten van een jonge kersenboom voor de winnaar van de Zilveren Kers.
Het planten van een jonge kersenboom voor de winnaar van de Zilveren Kers. Foto:

Sprauwejagers Gendt viert gouden jubileum

GENDT - De Sprauwejagers bestaat 1 maart 50 jaar. 1 naart 1973 een gedenkwaardige dag. Tijdens een buut van Bart Hartjes bij de carnavalsvereniging De Gentenarren -dat ging over een Sprauwejager- werd het idee geboren voor het oprichten van het Sprauwejagersgilde. Dit als hommage aan dit zware, bijna uitgestorven bijzondere beroep.

Er werd gestart met negenpersonen. De eerste leden van het Gilde waren: Bart Hartjes, Eef Kempkes, Guus Gerritsen, Piet Hetem, Thé Pastoor, Jan van Driel, Bertus Berning, Henk Basten en Frans Leferink. Op 8 mei 1979 trad Theo Weghorst als tiende Sprauwejager toe tot het gilde.

Eenmaal per jaar tijdens het carnaval wordt in de nieuwe kersenbongerd aan de Dorpstraat het bronzen sprauwejagers beeldje uitgereikt aan een persoon, stichting of vereniging die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap.

De activiteiten van De Sprauwejagers bestaan verder uit het op traditionele wijze bakken van de in de Betuwe zo bekende kersen pannenkoeken op de Gendtse braderie, verzorgingshuizen Sint-Josef en Lingehof of andere feesten en festiviteiten. "Met de opening van het Kersenfeest bieden wij de ontvanger van de Zilveren Kers een kersenboom aan. Deze planten wij dan in het voorjaar in de kersenbongerd aan de Dorpstraat."

Het langstzittende sprauwejagerslid is Wim Joosten die 30 jaar geleden op 5 maart 1993 werd geïnstalleerd. Het gilde bestaat thans uit de volgende personen: voorzitter Guus Sommerdijk, secretaris en penningmeester Gerus Cornelissen, oppersprauwejager Nol Basten, Theo Joosten, Harrie Boerstal, André Hetem, Jos Kuijer, Patrick Guijt, Han van Merm, Wim Joosten.

De Sprauwejagers heeft al een programma gereed om dit 50-jarig bestaan te vieren. Ze gedenken dat al 50 jaar een hechte groep Gendtenaren een stukje cultuur in ere houden, dat zo kenmerkend is geweest voor het kersendorp Gendt.