De Sallandsestraat moet in 2024 het agrarisch uitzicht inleveren voor een woonwijk met mogelijk 100 tot 150 flexwoningen.
De Sallandsestraat moet in 2024 het agrarisch uitzicht inleveren voor een woonwijk met mogelijk 100 tot 150 flexwoningen. Foto: Sjaak Veldkamp

Statushouders in flexwoningen zorgt voor onrust in Haalderen

Algemeen

HAALDEREN – Het college wil aan de rand van de bebouwde kom van Haalderen een nieuwe woonwijk inrichten voor mogelijk 100 tot 150 flexwoningen. Er wordt een onderzoek gedaan naar haalbaarheid en verschillende typen tijdelijke huurwoningen, bedoeld voor starters (spoedzoekers) en statushouders. Onderzoek moet duidelijkheid geven over de haalbaarheid.

Bewoners van de Sallandsestraat kijken nu uit op een agrarisch landschap met reeën en hazen. Ze voelen zich overvallen en bezinnen zich op actie. Wijkplatform Haalderen heeft ook bedenkingen. De gemeenteraad wordt alvast een krediet van 500.000 euro gevraagd voor planontwikkeling. De druk is hoog. Lingewaard loopt achter op huisvesting van statushouders. “We hebben te maken met een zeer dringende maatschappelijke opgave”, zegt het college.

De gemeente is eigenaar van een kavel aan de Sallandsestraat. Eerder had het college een gemeentelijke kavel in Angeren op het oog. Die viel af vanwege een stankcirkel van een varkenshouderij en onvoldoende toevoercapaciteit van elektriciteit. Er komt nu een onderzoek naar de mogelijkheid om in Haalderen flexwoningen te bouwen voor de duur van 15 tot 30 jaar. “Daarna is de intentie om deze flexibele huurwoningen te hergebruiken op een permanente locatie.” Bewoners van de Sallandsestraat hebben daar geen vertrouwen in. Net als bij de vroegere noodwoningen zullen deze flexwoningen langer blijven staan, zo is de opvatting bij de oudere bewoners. Het wantrouwen is groot.

Flexwoningen zijn in opmars. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de bouw van flexwoningen sinds 2015 een vlucht heeft genomen door de toestroom van statushouders. Snelheid bij het bouwen is belangrijk. De vertragende factor ligt echter bij gemeenten, weerstand bij omwonenden en het uitlopen van wettelijke procedures.
De verantwoordelijke wethouder Johan Sluiter heeft een uitdaging. Als onderzoek uitwijst dat de Sallandsestraat geschikt is volgt een communicatietraject. “Het is belangrijk om vooraf duidelijk te maken dat, gezien de dringende opgave, de mogelijkheden voor participatie door de omgeving beperkt zijn.” De realisatie wordt in de tweede en derde kwartaal van 2024 verwacht.