Voor een hapje en een drankje zijn er meer dan 90 horecabedrijven en restaurants in Lingewaard en Overbetuwe.
Voor een hapje en een drankje zijn er meer dan 90 horecabedrijven en restaurants in Lingewaard en Overbetuwe. Foto: Sjaak Veldkamp

Lingewaard en Overbetuwe trekken samen op voor promotie ‘De Betuwe’

Algemeen

LINGEWAARD – De recreant en toerist herkennen geen gemeente- of regiogrenzen. Daarnaast heeft het gebied tussen Arnhem en Nijmegen geen grote toeristische traditie en een geringe economische betekenis. De gemeenten Lingewaard en Overbetuwe gaan door om gezamenlijk de recreatie en toerisme te versterken. In de komende periode moeten nieuwe acties worden genomen om ‘De Betuwe’ verder op de kaart te zetten. Er is wel een ‘bedreiging’, concluderen de schrijvers van de nota Toerisme & Recreatie 2023 – 2028. En er is onvoldoende politieke aandacht voor behoud van het landschap en economisch belang.

Wethouder Nick Hubers van toerisme blikt terug op de samenwerking. “We hebben samen al mooie stappen gezet om recreatie en toerisme in onze gemeentes nog beter op de kaart te zetten. We hebben van alles te bieden.” Hij noemt Fort Pannerden, kasteel Doornenburg en de Theaterkerk. “Maar ook Bourgondisch genieten of gezellig een hapje of drankje doen op een van de vele gezellige terrasjes behoort tot de mogelijkheden.”

De vernieuwde nota gaat in op vergroting van toerisme. Door onder meer ruimte te bieden aan nieuwe economische impulsen, voortzetting van de promotie van ‘De Betuwe’, doorontwikkeling van het wandelnetwerk, invulling geven aan de thema’s WO2, Unesco Werelderfgoed Romeinse Limes en Hollandse Waterlinie en het gebruik van Park Lingezegen te stimuleren

De nota heeft de zwakte en sterkte van ‘De Betuwe’ in beeld gebracht. Sterke kanten zijn grote attracties en musea, een aantrekkelijk rivierenlandschap, de Hollandse Waterlinie en Romeinse Limes en initiatiefrijke ondernemers en betrokken bewoners. De politieke ambitie tot regionale samenwerking is goed. Maar er is werk aan de winkel. Het Betuws landschap is beperkt toegankelijk met een beperkte recreatieve infrastructuur, meldt de nota. Het aantal verblijfsaccommodaties is niet denderend in een landschap dat is doorsneden door snelwegen en spoorlijnen. Er is “weinig samenhang tussen toeristische elementen, beperkte samenwerking en organisatie van ondernemers.” De gemeenteraden moeten er een schep bovenop doen. “Er is onvoldoende politieke aandacht voor behoud kwaliteit landschap in relatie tot economisch belang van andere functies.”

Op 22 maart wordt de nieuwe nota Toerisme & Recreatie aan beide gemeenteraden gepresenteerd.