Statenbijbel Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra)
Statenbijbel Protestantse Gemeente Huissen. (foto: Johan Dijkstra) Foto: Johan Dijkstra

Barst

Algemeen

Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Viering, elke zondag om 10 uur. Zondag 19 maart, voorganger Elly Morelissen. Online via kerkdienstgemist.nl. Elke vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur, voor koffie/thee en een praatje. Elke woensdag van 17.30-18.00 uur Avondwake Oekraïne. Kom binnen en voel je welkom!

We zitten midden in de veertigdagentijd - op weg naar Pasen. Om uit te leggen wat Pasen betekent verwees onze vorige predikant Matthijs Glastra naar het gebruik van de bijbel, de dogma’s, de kerk. Bijbelverhalen, het dogma over Jezus’ verzoenend sterven voor onze zonden, een kerk die deze boodschap mag verkondigen. Om te weten wat Pasen betekent, zegt hij, ‘moet’ een mens zich openen voor bijbel, kerk en dogma – anders begrijp je er niks van. Maar eigenlijk is het een gesloten cirkel, we leggen het aan elkaar uit. Hij constateert dat Pasen uitgelegd wil worden in het leven zelf. In de vraag naar de zin en zinloosheid van dingen. Waar het heel zwart-wit gesproken ten diepste om gaat, zegt hij dan, dat we het niet vinden in bijbel, kerk of dogma. Het is het leven zelf, het geleefde leven. Zoals schilders dat laten zien, componisten het laten horen, fotografen het verbeelden, een gesprek bij een ziekbed dat laat ervaren. 

Om dat ‘zo maar’ in het gewone leven te zien, bewerkt Erwin Olaf bewust zijn foto’s. Wil hij iets zichtbaar maken wat niet zo maar te zien is. Hij gaat op zoek naar de spanning tussen wat lukt en niet, de perfectie en de barst, leven en dood. Op het eerste gezicht toont hij een perfect beeld, maar het wemelt van de imperfecties. Een perfecte wereld met een barst erin. En daarmee verleidt hij de mensen en trekt hij ze het verhaal van de foto in. En dan zie je ineens wat niet zichtbaar en meetbaar is. Een barst kan het leven dat zich gesloten heeft, openen. Licht in het donker. De metafoor van de barst keert steeds terug in het leven, in liederen, in verdriet en hoop. In het breken en het donker wordt gezocht en gevochten om licht en leven. Leven dat in zichzelf opgesloten kan raken. Verdriet en onmacht kunnen een gesloten cirkel vormen, een muur, leven dat nooit meer wordt zoals het ooit was. En hoe juist in een barst het leven dat zich gesloten heeft zich kan openen. Licht in het donker. Dat Jezus en God daarin ons leven delen. (Marja Huson-ter Avest, scriba).