Park Zanderij. Bij de in/uitlaat van het gemaal. (foto: An Lammens)
Park Zanderij. Bij de in/uitlaat van het gemaal. (foto: An Lammens) Foto: An Lammens

Ingezonden brief

De vogels de pineut

 in januari zijn in park De Zanderij in Huissen de struiken die er waren, tot op de grond afgezaagd. Het is nu mooi overzichtelijk voor de mens. Je kunt door het hele park kijken, niet gehinderd door struikgewas. Ook kun je de molsweg (verkeer) weer een stuk beter horen.

ik snap dat er gesnoeid moet worden, echter dit is geen snoeien maar kappen. Vogels hebben struiken nodig die vol zijn, en ondoordringbaar voor roofdieren. Op zo'n veilige plaats kunnen ze overnachten, hun partner het hof maken en hun nestje bouwen.
Die plaatsen zijn voor een heel groot deel verdwenen. De ervaring leert dat een aantal struiken weer aangroeit. Dus dat is ok. Echter dat duurt 2 jaar voor het weer een beetje wat lijkt. Dus nu hebben ze er niets aan. Vooral de vlier, meidoorn en braam moeten het ontgelden. Dus inheemse struiken. De vogels zitten nu uit armoede in de takken die al 6 weken langs de paden liggen.
Op de foto zie je een paar boompjes. Struiken die de contouren van het stukje aangaven zijn verdwenen. Twee jaar geleden zijn de vlieren die hier stonden en vol zaten met bloesem insecten en vogels verdwenen. Ook stonden er twee pruimenboompjes. Een is twee jaar geleden omgezaagd. De andere is in januari verdwenen. Vorig jaar kwamen er weer wat struiken terug, die nu ook weer zijn verdwenen. Zo gaat dat.

Op een andere plek in het park stond een muur van braam. Een veilige plek. Zat vol met vogels. Het was een gekwetter van jewelste. Nu is het er stil. De braam is weg. Niet gesnoeid maar weg.
Ook de insecten moeten het hierdoor ontgelden. Er zal weinig bloesems zijn voor hen.
Het was heerlijk wandelen in het park als het erg heet was. Door alle struiken en bomen kon je goed in de schaduw wandelen en genieten van een paar graden minder. (Behalve op de plekken waar al eerder iedere beplanting was verdwenen).

Jammer dat onze snoeilust grote gevolgen heeft voor al wat leeft en groeit in ons park. ik hoop dat dit stukje gaat bijdragen aan een ander snoeibeleid. Met behoud van biodiversiteit en en  fijne plaats voor dier en mens.
Een mooi park is niet enkel strak gemaaid gras. Wel een plek om te genieten voor mens en dier.

An Lammers