Takkenrille in De Zanderij.
Takkenrille in De Zanderij. Foto: An Lammens

Takkenrille in De Zilverkamp

Algemeen

HUISSEN - In park De Zanderij op De Zilverkamp heeft de gemeente de takkenrille opnieuw opgebouwd. Deze staan bij het houten bruggetje. De takkenrillen zijn gevuld met snoeiafval uit het park dat nu volop voorradig is. 

Een takkenri bestaat uit twee rijen palen waartussen het snoeihout wordt opgestapeld. Zo ontstaat er een muur van dode takken en bladeren, dicht genoeg om de funktie van haag te vervullen. De takkenrillen bieden bescherming tegen de elementen, maar door hun dichte structuur bieden ze ook een schuilplaats voor kleine dieren, zoals amfibieƫn, egels en vogels. Insecten vonden er ook hun plekje.

De dode takkenrillen worden zo een levende heg, waar insekten en vogels hun eitjes kunnen leggen en hun kroost groot kunnen brengen. Roodborstjes, Kwikstaarten en winterkoninkjes zullen er met veel plezier nestelen. Die dragen weer aan, die verspreid worden via hun uitwerpselen. Zo kan het zijn dat er verschillende groene planten gaan groeien in de takkenrillen. 

Dit alles komt ten goede aan de biodiversiteit. Wat zou het mooi zijn om meer takkenrillen in het park aan te leggen! Vooral nu is het erg belangrijk om een veilige haven te bieden aan de vogels die niet meer terecht kunnen in de gesnoeide struiken.

En heb je ruimte in je eigen tuin? Een takjenril verhoogt de biodiversiteit.  Het is een ideale manier om veel dieren naar je tuin te lokken. Op internet vind je praktische tips voor de aanleg.

Gelukkig zijn er naast de vele versteende tuinen die je tegenwoordig ziet, ook nog tuinen die plaats bieden aan plant, mens en dier. Een lust voor het oog.

An Lammens
Werkgroep Natuur Dichtbij