Het ontmoedigen van zwaar vrachtverkeer in de kernen moet van de werkgroep Lingewaard 30km aandacht krijgen.
Het ontmoedigen van zwaar vrachtverkeer in de kernen moet van de werkgroep Lingewaard 30km aandacht krijgen. Foto: Sjaak Veldkamp

Omgevingsvisie Lingewaard roept kritische vragen op

Algemeen

LINGEWAARD – Het college is overladen met kritiek over het ontwerp Omgevingsvisie. De werkgroep Lingewaard 30km mist concrete plannen zoals het reduceren van lawaai en overlast verkeer, uitstoot stikstof en fijnstof en ontwikkeling van groen/natura 2000 gebieden. 

Dorps- en wijkorganisaties uit alle woonkernen maken gehakt van het ontwerp Nota Omgevingsvisie dat in negentig pagina’s over de vraag gaat hoe de gemeente er in 2035 uit kan komen te zien. Jammer van de tijd en moeite, vinden dorps- en wijkorganisaties. “De onderste lade is nu eenmaal vaker het lot voor ambtelijke nota’s en visies.”

De omgevingsvisie gaat over hoe Lingewaard in 2035 er uit kan zien. De visie is onderdeel van de nieuwe Omgevingswet die mogelijk per 1 januari 2024 ingaat. De Omgevingswet werd tien jaar geleden gepresenteerd om het leven van burgers makkelijker te maken. De operatie moest allerlei losse wetten voor ruimtelijke ordening bundelen, en het aanvragen van een vergunning voor een evenement of uitbouw eenvoudiger maken.

De gemeente buigt zich nu over de zienswijze. Voor de werkgroep Lingewaard 30km blijft het onduidelijk welke visie Lingewaard nastreeft. Met termen als ‘leefbaarheid, ’goede voorzieningen’, ‘woningenbouw’ en ‘infrastructuur ’ komt de werkgroep niet verder. Ze missen concrete stappen in de Omgevingsvisie.
Zoals de focus op veiligheid en leefbaarheid voor inwoners, sluipverkeer, ontmoedigen van zwaar vrachtverkeer en landbouwvoertuigen in de kernen, uitbreiding fiets- en wandelpaden.

Er wordt stevig ingezet op 30 km zones binnen de kernen. “Een maximumsnelheid van 30 km/uur binnen de kernen en 60 km/uur tussen de kernen draagt enorm bij aan de veiligheid van de woonomgeving in en tussen de kernen.”

De dorps- en wijkorganisaties gaan er ook stevig in. Zij kiezen voor een vervolgtraject om met nieuwe energie en met betrokkenheid van burgers en organisaties verder te werken. “Alleen door elkaar serieus te nemen en met elkaar samen te werken, kunnen we proberen de kloof tussen overheid en burger niet nog dieper en wijder te maken.” Het college moet met een reactienota op beide zienswijzen komen.