Jongeren welkom tijdens de bijenkomst 'Ik ben 18, wat nu?'
Jongeren welkom tijdens de bijenkomst 'Ik ben 18, wat nu?' Foto: Priscilla du Preez/Unsplash

Bijeenkomst ‘Ik word 18, wat nu?’

Algemeen

BEMMEL - Je kunt denken: het is maar een getalletje. Maar als je 18 wordt, verandert er heel wat in je leven, ook op financieel gebied. Daarvóór zijn je ouders nog voor veel zaken verantwoordelijk en heb je meestal toestemming van hen nodig. 

Nu moet je zelf gaan ‘opletten’. Daarom organiseert Stichting Welzijn Lingewaard een bijzondere bijeenkomst voor jongeren tijdens de Week van het Geld. Deze bijeenkomst is dinsdag 28 maart van 19.00-20.30 uur aan de Cuperstraat 9 Bemmel (kantoor SWL). De avond is bedoeld voor jongeren vanaf 17 jaar en is gratis (wel graag tevoren aanmelden).

Door middel van een interactieve bijeenkomst en spelletjes krijgen jongeren op een laagdrempelige manier financieel inzicht.
Een tipje van de sluier: wat verandert er? Je kunt je eigen abonnement of lening afsluiten of iets kopen op afbetaling.  Je regelt je eigen zorgverzekering en zorgtoeslag. Je vraagt een DigiD aan. En zo zijn er nog veel meer dingen waar je op moet gaan letten wanneer je de 18 aantikt. Daarbij liggen ook een aantal gevaren op de loer.

“Vroeger zette je dat wat je wilde hebben op een verlanglijstje. En dan was het afwachten wanneer en óf je het zou krijgen”, vertelt Liesbeth Hoogland, rondkomcoach. “Tegenwoordig zie je een nieuwe telefoon. Het leven lijkt nu zo maakbaar dat je zegt: die wil ik hebben. Niet straks, maar nu meteen. Daar gaat het mis. Je koopt iets wat je niet kunt betalen. En al helemaal omdat het op afbetaling is. Bij sommige jongeren komt het zover dat ze ‘vergeten’ te betalen. Een t-shirt van 22 euro wordt dan uiteindelijk 96 euro, want ja, de ongeopende brieven met incassokosten blijven op de deurmat liggen. Wat je niet ziet, bestaat niet…”  

Meer info en aanmelden bij Juul Kruijs: j.kruijs@swlingewaard.nl of app naar 06 - 51 96 57 53.