Een tekening van de Karbrug uit 1890 en de Huidige Karbrug. (tekening in bezit van Gerard Steenhof)
Een tekening van de Karbrug uit 1890 en de Huidige Karbrug. (tekening in bezit van Gerard Steenhof) Foto: Tekening in bezit van Gerard Steenhof

Ingezonden brief

'De Karbrug’

Een paar weken geleden stond er in het Gemeentenieuws een stukje met een foto van het nieuwe Crematorium in Bemmel, wat aan de Karstraat gebouwd wordt. Voor een aantal betrokken mensen werd al een bijeenkomst belegd om het nieuwe Crematorium te tonen. Waarschijnlijk wordt het omstreeks de zomer in gebruik genomen. 

Op die bijeenkomst werd ook de naam van het nieuwe Crematorium bekend gemaakt. Het zou net als onze boerderij ‘de Karbrug’ gaan heten. Mijn man en ik waren niet op die bijeenkomst aanwezig, maar hoorden het van een kennis die wel aanwezig was. We waren verbijsterd! Hoe was het mogelijk dat ze voor het Crematorium deze naam gekozen hadden. Dezelfde naam die op onze boerderij staat! En die naam hoort bij onze boerderij; hij stond ook al op een tekening van oude boerderij uit 1890.
In de oorlog is deze boerderij verwoest door beschietingen. Historisch gezien hoort de naam ‘De Karbrug’  bij de grond waarop de boerderij staat. We hebben zelfs navraag gedaan bij de Historische Kring in Huissen.

De grond waarop het Crematorium staat heet ‘Karbrugsche Veld'. Dit zou dus een veel toepasselijker en mooiere naam zijn voor het nieuwe Crematorium. Wij hopen dat de eigenaar, de Dela, zich nog gaat bedenken en een nieuwe naam voor het Crematorium kiest, die er beter bijpast. Dan krijgen wij ook geen ongenode gasten op ons erf, die op hun navigatie Karbrug invullen, maar op het Karbrugsche veld moeten zijn.

Gerard en Lian Steenhof van ‘De Karbrug’.